Щеплення домашніх тварин – один із методів профілактики сказу

  • 28

Фото без опису

Сказ – це особливо небезпечне вірусне захворювання як для тварин, так і для людей. Вірус проникає в організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпини. Інфекція проникає в периферичну нервову систему, спинний і головний мозок.

Клінічні ознаки подібні у тварин усіх видів, спостерігається: апатія, недовірливість, виражена подразливість, з’являється ненормальний апетит, тварина ковтає неїстівні предмети – куски дерева, скло, камінці тощо. Ковтання утруднене, шия витягнена, настає парез глотки, виділяється багато слини, голос стає хриплим, наростає агресивність, водобоязнь. Поступово хвороба прогресує з’являється  параліч тазових кінцівок, нижня щелепа звисає, язик випадає. В результаті паралічу дихальних м’язів розвивається асфіксія, що призводить до загибелі.

Хворі на сказ дикі тварини втрачають інстинктивну обережність і заходять на територію населених пунктів, в двори, підходять до людей що може призвести до покусів людей та домашніх тварин.

Профілактика сказу тварин.

Для убезпечення свого домашнього улюбленця від такого підступного захворювання як сказ, єдиним ефективним способом профілактики є своєчасне щеплення домашніх тварин. Вакцинована тварина, якщо її покусала хвора на сказ тварина,  не є джерелом інфекції. Щеплення тварин проти сказу проводять спеціалісти державних лікарень ветеринарної медицини, на безкоштовній основі.

   Якщо вас укусила собака чи інша тварина, необхідно:

Ретельно промити місце покусу великою кількістю води з 72% господарським милом;

Продезінфікувати рану антисептичним засобом;

Негайно звернутися до найближчого медичного закладу.

У разі покусу домашньою твариною вам необхідно:

Ізолювати  домашню тварину в окремому приміщенні (закрити);

Повідомити державну лікарню ветеринарної медицини про напад чи покус;

Спеціаліст державної лікарні ветеринарної медицини протягом 10 днів спостерігає за поведінкою тварини, щоб перевірити, чи хворіє вона сказ.

Якщо через 10 днів спостереження виявляється що тварина просто агресивна чи покус був спровокований, тварина вважається здоровою.

Остаточний діагноз на сказ ставлять за допомогою вірусологічних досліджень лише після загибелі тварини.

Повідомляємо, власники тварин несуть адміністративну відповідальність у разі відмови у проведенні щеплення проти сказу домашнім тваринам.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ВАКЦИНАЦІЯ РЯТУЄ ЖИТТЯ!

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області