ВИКОНУЄМО ОБЛАСНУ ПРОГРАМУ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА ПЕРІОД ДО 2027 РОКУ

  • 28

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області є одним з виконавців обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та Плану заходів з виконання у 2024 році зазначеної обласної програми, затвердженого розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації від 23 січня 2024 року № 39-р.

З метою системного контролю за дотриманням санітарних норм закладами освіти та організацією харчування спеціалісти Головного управління разом з представниками органів місцевого самоврядування, відділів освіти, керівниками закладів освіти за І квартал 2024 року провели обстеження 354 закладів освіти (164 - дошкільної та 190 - загальної середньої освіти). У 146 з них (61 садочку та 85 школах) були виявлені порушення щодо дотримання санітарного законодавства під час освітнього та виховного процесів, що становить 41,2%. У 128 (56 закладах дошкільної та 72 закладах загальної середньої освіти) виявлені порушення в питаннях організації та порядку харчування, що становить 36,1 %.

У 22 закладах (6,2 %) виявлені факти не відповідності харчоблоків санітарним вимогам за набором приміщень, площі, оздобленням виробничих приміщень, 2 харчоблоки закладів загальної середньої освіти працюють на привозній воді, в 1 закладі загальної середньої освіти не працює система каналізації, 12 (2 садочки та 10 шкіл) не мають достатньої кількості холодильного, технологічного обладнання, розробного інвентарю, столового або кухонного посуду. За результатами обстежень були надані роз’яснення, рекомендації керівникам закладів та представникам управлінь/відділів органів місцевого самоврядування, поінформовані місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, департамент освіти і науки обласної військової адміністрації.

Покращився стан харчоблоків, проведено оновлення їх матеріально-технічної бази, а саме: у 42 харчоблоках (19 ЗДО та 23 ЗЗСО) проведені поточні ремонти, у 27 (13 ЗДО та 14 ЗЗСО) - встановлено нове технологічне обладнання, для потреб 28 закладів (16 ЗДО та 12 ЗЗСО) придбано кухонний, столовий посуд, виробничий інвентар. Для забезпечення якісною питною водою у 51 закладі освіти (20 ЗДО, 31 ЗЗСО), за результатами лабораторних досліджень питна вода не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», встановлено на водопровідні мережі закладу фільтрувальні пристрої для покращення якості води. Разом з тим 10 закладів освіти (7 закладів загальної середньої освіти та 3 закладів дошкільної освіти, з обстежених) потребують проведення капітальних ремонтів приміщень харчоблоків.

Формою організації харчування в закладах загальної середньої освіти є здебільшого монопрофільне харчування, що визначає один набір страв для сніданку або обіду. Таку форму організації харчування використовують 183 заклади загальної середньої освіти (з 190 обстежених за І квартал), мультипрофільне меню, що містить кілька наборів страв і передбачає їх вибір або дабл-меню (два меню на вибір) організовано в 3 закладах загальної середньої освіти (з обстежених за І квартал): Олександрівська ТГ – 1, Голованівська ТГ - 1, Побузька ТГ – 1. З обстежених за І квартал дієтичне харчування організовано в 6 закладах загальної середньої освіти Кропивницької ТГ та 9 закладах дошкільної освіти Олександрійської ТГ.

Взагалі відсутнє харчування в 9 закладах Долинської громади. У зв’язку з неукомплектованим штатом працівників харчоблоку та рішенням місцевих рад забезпечені тільки буфетною продукцією 41 заклад загальної середньої освіти: Долинська ТГ (3 заклади), Петрівська ТГ (13), Кропивницька ТГ (1), Світловодська ТГ (4), Онуфріївська ТГ (3), Олександрійська ТГ (17).

Питний режим для здобувачів освіти організований по різному: закуповується негазована фасована питна вода або кулери з питною водою промислового виробництва, використовується кип’ячена вода та вода в індивідуальних пляшках учнів. Разом з цим, необхідно враховувати в закладах освіти добову потребу дітей та підлітків різних вікових груп у рідині (без урахування рідких страв та напоїв): 1 - 4 роки – 1 - 1,3л, 4 - 6 років – 1,2 - 1,7л,  6 - 11 років – 1,5 - 2л, 11 - 14 років – 1,7 - 2,3л, 14 - 18 років – 2,3 - 3,2 л та у разі потреби дитини забезпечити доступ до питної води.

Під час обстежень закладів освіти з організації харчування спеціалістами перевіряються технологічні картки на готові страви та меню-розклади на приготування страв, здійснюється контроль за дотриманням норм харчування, за формуванням (оновленням) картотеки страв, переліком харчових продуктів, призначених для харчування дітей в їдальнях та буфетах закладів освіти. За результатами обстежень виявляються порушення в зазначених питаннях. Звертається увага на висвітлення інформації про шкільне харчування (меню їдальні та асортимент буфету, інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини, яка обов’язково повинна зазначатися в меню закладу освіти, на відведеному для цього стенді, доступному для здобувачів освіти та їх батьків, на веб-сайтах закладів освіти). Для реалізації одного із напрямків стратегії, а саме забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти фахівцями Головного управління розглянуто в І кварталі 2024 року 677 примірних чотиритижневих сезонних меню на зимовий та весняний періоди, із них погоджено 604 (89,2%), відхилено 73 (10,8%).

На початок ІІ кварталу всі заклади освіти, де організоване гаряче харчування, мають погоджене примірне чотиритижневе сезонне меню або використовують меню, рекомендоване МОЗ України. Усі буфети, що працюють у закладах загальної середньої освіти, мають погоджений асортимент буфету з територіальним органом Держпродспоживслужби. За результатами обстежень проведено 130 заходів (наради, семінари, круглі столи), де висвітлені, обговорені практичні навички ведення документації з організації харчування, складання примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2021 року № 305, та додатку 9 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Прийнято участь у 4 засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС та у 4 колегіях управлінь/відділів освіти органів місцевого самоврядування. Проведено 24 заходи (години спілкування, лекції, бесіди, участь у батьківських зборах) серед здобувачів освіти та батьків на теми здорового харчування.

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області