Відновлення дотації на утримання ВРХ, кіз та овець

  • 29

Фото без опису

Цього року з метою підтримки сільгосптоваровиробників, які займаються розведенням великої рогатої худоби, овець, кіз відновлені бюджетні дотації.

Кошти передбачено виділяти з державного бюджету для утримання:

  • від 3 до 100 голів великої рогатої худоби (корів) - у розмірі 7000 грн. на одну корову;
  • від 5 до 500 голів маточного поголів’я кіз та/або овець – у розмірі 2000 грн. на одну голову.
  • Бюджетні кошти надаються для покриття понесених витрат на оплату спожитої електроенергії та ветеринарних послуг, придбання паливно-мастильних матеріалів, ветеринарних препаратів кормів, утримання корів, маточного поголів’я овець та/або кіз.

Подати заявки необхідно з 1 травня по 30 червня поточного року, а до цього часу суб’єктам господарювання необхідно обов’язково провести ідентифікацію та реєстрацію тварин відповідно до чинного законодавства.

Процедура ідентифікації тварин дає право власнику реалізувати молоко та м’ясо тварини, її метою є створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походженням тваринницької продукції на всіх етапах обігу – від її виробництва до реалізації.

Обов’язковій ідентифікації підлягають:

Велика рогата худоба, ягнята, козенятапротягом 7 днів з моменту народження, але у будь-якому разі до того, як тварина залишить господарство.

Для проведення ідентифікації та реєстрації тварини, власник повинен звернутися до спеціаліста державної установи ветеринарної медицини який обслуговує Ваш населений пункт.

Ідентифікацію сільськогосподарських тварин у юридичних осіб здійснює державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

Усі тварини, що утримуються у господарстві, повинні бути ідентифіковані за допомогою двох бирок єдиного зразка. Бирка – це вушний знак встановленого зразка з нанесеним ідентифікаційним номером, що є знаком суворого обліку, та використовується виключно для ідентифікації визначеного виду тварин.

Юридичні та фізичні особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:

  • ідентифікувати усіх тварин у господарстві ;
  • подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин (переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин),;
  • вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, усіх переміщень тварин між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин;
  • зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення її з господарства;
  • здійснювати переміщення тварин з ідентифікаційними документами;
  • проводити забій, утилізацію лише ідентифікованих та зареєстрованих тварин.

Переміщення тварин юридичними та фізичними особами, які не відповідають вимогам законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин, забороняється.

Наголошуємо на тому, що порушення вимог законодавства (стаття 5 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин») про ідентифікацію та реєстрацію тварин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

 

 

 

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області