7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

  • 25

Сьогодні Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). Організація об’єднаних націй (ООН) запровадила цей день, щоб привернути увагу до проблем, пов’язаних із харчуванням населення та якістю продуктів.
Інфекції або токсини стають причинами хвороб, що передаються через їжу.
Бактерії, віруси, паразити чи хімічні речовини потрапляють в організм через заражену їжу та воду. Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш ніж 200 різноманітних хвороб - від діареї до онкологічних захворювань.
Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва до збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.
В Україні розроблена нормативно-правова база, що регулює процеси надання якісних та безпечних продуктів споживача.
При виборі харчових продуктів варто обов’язково звертайте увагу на:
-    зовнішній вигляд товару та упаковку,
-    склад продукту та наявність алергенів,
-    термін придатності, дату виробництва або фасування,
-    умови його зберігання під час реалізації;
-    назва оператора ринку, який виготовив продукт, місце знаходження потужностей, для імпортованих продуктів - назва та адреса імпортера;
-    інструкція з використання, приготування;
-    маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником.
Якщо Вам щось не зрозуміло, не соромтеся запитувати у продавців/консультантів. Вони зобов’язані надавати необхідну інформацію про продукт будь-якому споживачеві.
Брак інформації на фасованій продукції дає підставу замислитися про те, чи дотримується виробник чинного законодавства України, та чи можна йому довіряти.
Купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі харчовими продуктами або у визначених місцях (ринках).
Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядом, виробниками та споживачами. Дотримуючись законодавства про безпечність та якість харчових продуктів можна забезпечити харчову безпеку та належну якість продуктів.
Будьте здорові та дбайте про себе та своїх близьких!