Акція “Реставрація пам'яті. Маленька громада — великі справи"

  • 366

Фото без опису

26 травня 2021 року у Дівочому Полі, що входить до складу Попельнастівської територіальної громади — голова Олег Волянський, відбулася акція “Реставрація пам'яті. Маленька громада — великі справи.” Вперше подібне дійство пройшло у маленькому селі, яке має унікальний пам'ятник монументального мистецтва місцевого значення. Учні Олександрівської школи разом з адміністрацією та вчителями, жителі села та гості з Олександрії зібралися біля постаменту, на якому височить танк Т-34. Після виконання Державного Гімну до присутніх звернулася спеціаліст відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Аліна Бичко. У своєму виступі вона наголосила, що тільки спільними зусиллями всіх членів громади — ми зможемо не тільки зберегти, але й примножити ті духовні скарби, які зібрані для нас поколіннями наших батьків. Лариса Кобан, сільський староста Дівочого Поля, розповіла історію монумента, який був встановлений за ініціативою Григорія Олійника, колишнього голови місцевого господарства та передала слово Володимиру Буніну, афганцю з Попельнастого. Володимир Валерійович, онук ветеранів Другої світової війни, згадав про своїх бойових побратимів і закликав дітей і молодь, присутніх на акції, берегти мир і пам'ять про наших героїв.

Олександр Михайленко — голова ГО "Спілка захисників Олександрійщини на Сході України" розповів про нинішніх воїнів АТО, які вже сьомий рік мужньо захищають нашу Україну від російських найманців на території Донецької та Луганської області. Його заступник — Олександр Лещенко, воїн АТО емоційно прочитав вірш про нинішню війну. А на закінчення офіційної частини пролунала пісня “Україна — єдина!”. Її виконав Артем Фурдак, керівник аматорського колективу Попельнастівського БК, переселенець з Донецької області, який ще два роки тому не говорив українською мовою. Оплесками, підспівуванням і запуском у небо голубів, зустріли присутні виступ і пісню Артема.

Далі акція продовжилася неофіційно - на трьох локаціях. Працювали дві точки з розбирання і збирання автоматів АКМ і пістолета ПМ, та фарбування танка Т-34.

Ярослав Рябенький — поліцейський офіцер Попельнастівської громади та його колега Ольга Машталер — старший інспектор сектору кадрового забезпечення Олександрійського РВП розповіли учням про правила безпеки та послідовність у виконанні навчальних вправ зі зброєю. Вони також ознайомили присутніх з поліцейським автомобілем та спеціальним обладнанням. Олександр Михайленко і Олександр Лещенко учасники АТО, допомогали дітям практично ознайомитися з різними видами зброї та розповіли про особистий досвід її застосування у бойових умовах АТО.

Культурно-освітній Центр “Толока” представив пересувну виставку зброї: кам'яну сокиру-молот, бойову сокиру княжої доби, козацьке ядро, танковий шолом та запальничку ІІ світової війни і військові шеврони учасників АТО.

Дякуємо всім причетним до проведення цієї акції людям. Особлива подяка: старості села Дівоче Поле Ларисі Кобан, директору Олександрівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Наталії Глущенко, її заступнику з виховної роботи Оксані Руденко, Сергію Донченку, Володимиру Павлюченко, Терещенко Валентині, Наталіі Алєксєєвій, учням Олександрівської школи та дітям-акторам: Кірі, Денису і Софії. Прект “Рудий... і не тільки” - продовжується.