В Олександрії відкрили унікальний музей – Будинок Дмитра Чижевського

  • 448

27 липня в переддень відзначення Дня Української Державності в Олександрії відкрився новий музейний відділ – Будинок Дмитра Чижевського.
На урочисту частину завітали міський голова Сергій Кузьменко, його заступниця Ірина Чемерис, культурні діячі та науковці Олександрійщини та містяни, які стали дотичними до створення унікального музею. Адже це єдиний центр, присвячений постаті Дмитра Чижевського, на території України.
Виступаючи перед присутніми Сергій Кузьменко зазначив: «Завдання нашого покоління, не дивлячись на виклики сьогодення, пам’ятати, що українці мають багатовікову історію, духовність і культуру. Нашому місту пощастило бути рідним домом для Дмитра Чижевського – відомої у вузьких наукових колах особистості. Тож наше завдання – розкрити постать вченого для широкого кола людей». Також міський голова подякував всім краєзнавцям, які долучилися до створення Будинку Дмитра Чижевського.
До вітань долучилися краєзнавець Валерій Жванко та професорка Інституту філософії Ірина Валявко, яка побажала музею процвітання і висловила впевненість, що після завершення війни на його базі буде проведена наукова конференція.
Під час заходу лунала жива класична музика, яка налаштовувала на атмосферу світських вечорів початку ХХ століття. Адже саме тоді родина Чижевських жила в цьому будинку і активно займалася просвітницькою роботою. Свою майстерність демонстрували викладачі міської дитячої музичної школи та студент Харківської консерваторії, який разом з родиною тимчасово проживає в Олександрії.
Робота над відкриттям музейного відділу велася більше року. За цей час вдалося зібрати унікальні документи, книги та світлини, що належать до тієї епохи. Також знайшли й реставрували старовинні меблі, годинник, піаніно та телескоп – схожий на той, через який Дмитро Чижевський полюбляв дивитися на зоряне небо.

Більше інформації за посиланням