“ТОЛОКА” ПРАЦЮЄ НА РАЙОН І ВСЮ ОБЛАСТЬ

  • 515

19 жовтня 2021 року відзначалася третя річниця Культурно-освітнього Центру “Толока”.

Сучасний культурно-освітній центр “Толока” був створений три роки тому для збирання, збереження, експонування і дослідження предметів, документів та фотографій, що відображають історичне минуле краю. Все це пов’язано із життям людей, які в різні роки жили, працювали і розбудовували наші села. Зібрання “Толоки” постійно поповнюється. В ньому вже проведено сотні колективних та індивідуальних екскурсій для жителів громади, гостей та туристичних груп. Центр став відомий далеко за межами району і області. 

Проте за ці роки “Толока”, як і годиться толоці, зусиллями багатьох людей - набула значно більшого формату. До нас їдуть за досвідом. Декілька фактів. Нас відвідали:

 

28 грудня 2020 - наукові співробітники обласного краєзнавчого музею на чолі з директором Іриною Смаглюк, разом із начальником управління комунікацій з громадськістю та інформаційної діяльності облдержадміністрації Віталієм Останнім, істориком та краєзнавцем Юрієм Митрофаненком та членами Громадської ради при Кіровоградській обласній державній адміністрації.

 

5 лютого 2021 року відбулася профорієнтаційна бесіда з учнями 9 класу Попельнастівської ЗШ І-ІІІ ступенів. Представники Олександрійського коледжу культури розповіли про свій навчальний заклад, схарактеризували спеціальності, за якими відбувається навчання, розповіли про культурно-масові та спортивні заходи, які проводяться в коледжі. Учні також переглянули рекламний ролик про коледж культури, а викладачі відповіли на численні питання. 

 

15 лютого 2021 року, працівники відділу культури і Попельнастівського будинку культури провели пам’ятний захід та показали літературно-музичну композицію, присвячену річниці виводу радянських військ з Афганістану. Вшанування воїнів-ветеранів стало у Попельнастому вже багаторічною традицією. Тепер ця традиція поширюється на всю велику Попельнастівську громаду, на території якої нині проживає 18 воїнів-інтернаціоналістів. 

 

20.02.2021 у культурно-освітньому Центрі "Толока" був проведений пам'ятний захід присвячений Дню Героїв Небесної Сотні. 

 

24 лютого 2021, в Центральній міській бібліотеці м. Олександрія відбулися дві презентації навчально-методичного посібника «Наш земляк Дмитро Чижевський – видатний вчений-енциклопедист, філософ та історик культури й науки».  Друге видання цієї книжки було здійснено за сприяння культурно-освітнього Центру "Толока". 

На захід з привітанням завітали: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – Чемерис Ірина Анатоліївна, начальник управління культури та туризму – Переведенцева Ольга Володимирівна, спеціаліст відділу культури Попельнастівської ОТГ – Шкуратько Наталія Василівна. 

Книжка може використовуватися в навчальному процесі загальноосвітніх і вищих навчальних закладів. 

Приємним моментом заходу став подарунок від Валерія Івановича – комплект посібників для бібліотек Олександрійської громади, Олександрійського музейного центру, Олександрійської міської ради та освітян міста. Дане видання стане значущим поповненням колекції книг про багатогранного науковця Д. Чижевського. 

 

11 березня 2021 для вихованців дитячого будинку «Перлинка» (село Войнівка, Олександрійського р-ну) відбулася виїзна вистава «Ріпка на новий лад». Показав її аматорський театр ляльок «Котасики», який діє вже третій рік при Культурно-освітньому Центрі «Толока» Попельнастівської сільської ради. 

 

5-9 квітня 2021 відбулися тематичні поїздки працівників відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини до закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) Олександрівки, Червоної Кам’янки, Куколівки, Улянівки, Добронадіївки і Попельнастого.

Під час зустрічей з адміністрацією шкіл обговорили перспективи розвитку надання культурних послуг, створення нових туристичних маршрутів, відкриття спортивних секцій і реекспозиції шкільних музеїв та музейних кімнат в будинках культури.

Учні 5-9 класів прослухали лекцію «Астрономічні дослідження Дмитра Чижевського», яку провів директор культурно-освітнього Центру« Толока» Валерій Жванко. 

Для шкільних бібліотек було подаровано навчально-методичні посібники "Чижевський - мегазірка з Олександрії". 

 

6 травня 2021 культурно-освітній Центр "Толока" під патронатом Попельнастівської сільської ради та при сприянні старости села Дівоче Поле розпочали реалізацію проекту "Рудий... і не тільки." Метою проекту є збереження, реставрація, та реекспозиція пам’яток монументального мистецтва, пам'ятних місць та знаків напередодні літнього туристичного сезону на території нашої Малої Батьківщини. 

На заході був присутній перший заступник Попельнастівського сільського голови Олександр Труш.

 

21 травня 2021 Відділ культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини - начальник Михайло Ковальчук і культурно-освітній Центр "Толока" - директор Валерій Жванко, звітують про продовження циклу лекцій з історії нашого краю, розпочатого у Попельнастівській територіальній громаді. Ділитися знаннями - це нормально. Тому проект буде продовжено. Є домовленості про співпрацю та екскурсійну діяльність з навчальними закладами Олександрії. 

 

26 травня 2021 у Дівочому Полі, що входить до складу Попельнастівської територіальної громади, відбулася акція “Реставрація пам'яті. Маленька громада — великі справи.” Вперше подібне дійство пройшло у маленькому селі, яке має унікальний пам'ятник монументального мистецтва місцевого значення. Ініціював цю акцію Культурно-освітній Центр “Толока”, який представив пересувну виставку давньої зброї.

 

1 червня 2021 у Міжнародний день захисту дітей у Попельнастому, в культурно-освітньому центрі "Толока", відбулася церемонія нагородження кращих учнів Попельнастівської громади. Ці діти стали переможцями Всеукраїнських, обласних і районних олімпіад, конкурсів і змагань. 

 

04.06.2021 Гості з Кропивницького здійснили поїздку до Попельнастого де мали екскурсію у Культурно-освітньому Центрі "Толока" та протестантській церкві, відвідали ділянку ковилового степу та ознайомились з потенціалом Попельнастівського будинку культури (директор Ольга Чорнобривець). Це були учасники інформаційної сесії за проектом «Жіноче лідерство як ресурс успішного розвитку громади».

Її відкрила Валентина Животовська (директор комунального закладу «ОУНБ ім. Д.І.. Чижевського»), та спікери:

  • Оксана Завіна (тренер ОЖІЦ, заввідділом з питань медицини та охорони здоров`я комунального закладу «ОУНБ ім. Д.І.. Чижевського»

  • Лілія Яцкул (тренер ОЖІЦ, заввідділом документів іноземними мовами)

  • Єлизавета Літвінова (менеджер проектів ОЖІЦ, заступник директор з наукової роботи комунального закладу «ОУНБ ім. Д.І.. Чижевського»)

  • Світлана Волкова (тренер ОЖІЦ, провідний бібліотекар Інтернет-центру комунального закладу «ОУНБ ім. Д.І.. Чижевського»)

  • Оксана Ткаченко (менеджер проектів ОЖІЦ, заступник директора з основної роботи комунального закладу «ОУНБ ім. Д.І.. Чижевського»).

 

20.06.2021 група велотуристів з Олександрії, за попередньою домовленістю, пройшла маршрутом "Попельнасте - степова перлина". Давні кургани, ставки, комплекс колишньої земської лікарні - який турботами місцевої влади збережено і перетворено на сучасну лікарську амбулаторію та дитячий садочок, протестантська церква та пам'ятка природи - водоспад "Спуск" були презентовані групі "ВелоАлекс". Для туристів з міста була проведена двогодинна екскурсія Культурно-освітнім Центром "Толока", вони переглянули коротке відео у кінозалі Центру та отримали у подарунок сувенірну продукцію про наш край. 

 

29 червня 2021 року до Попельнастівської громади завітала талановита письменниця, наша землячка – Дарина Гнатко. Зранку її зустрічала Добронадіївська Центральна публічна бібліотека, а після обіду Попельнастівська бібліотека-філія, що працює в приміщенні культурно-освітнього Центру “Толока”.

На зустріч прийшли місцеві жителі, працівники культури і освітяни, автори-початківці. 

 

01.07.2021  у селі Михайлівка відбулася дев'ята сесія восьмого скликання Попельнастівської сільської ради, на якій депутатам та громадськості було представлено ескіз туристичного логотипу Попельнастівської громади, що був розроблений КОЦ “Толока”. 

 

31.08.2021 Напередодні нового навчального року у Червоній Кам'янці відбулася серпнева педагогічна (не) конференція "Освіта Попельнастівської громади" 2021-2022: стратегічні цілі та пріоритетні напрямки".

30 серпня у Червонокам'янському базовому будинку культури зібралися представники всіх шкіл та дошкільних закладів великої Попельнастівської громади, керівництво відділу освіти, громади і району, представники батьківських комітетів, запрошені і гості. Виступ представника КОЦ “Толока”. 

 

9 вересня 2021 Олександрійщина приймала письменницю Ларису Ніцой. 

Яскравим моментом виявилася поїздка до Попельнастівської ОТГ, де Лариса Миколаївна відвідала культурно-освітній центр «Толока» та зустрілася зі школярами. Керівник закладу, Валерій Жванко, провів неймовірно цікаву екскурсію унікальним музеєм, у якому зібрані старовинні експонати, фотографії предків сучасних попельничан. «Толока» зібрала багато цікавої інформації, історичних документів, пов’язаних із життям людей, які в різні роки жили, працювали і розбудовували населений пункт.

 

22 вересня відбувся виїзний семінар з національно-патріотичного виховання заступників директорів з виховної роботи та педагогів-організаторів Олександрійської ОТГ в с. Попельнасте на базі культурно-освітнього центру "Толока", де йшла мова про єдині методичні підходи до викладання історії України, історії рідного краю та реекспозиції шкільних музеїв. 

 

26.09.2021 Вперше репортаж про культурно-освітній центр "Толока" знімала телевізійна група з Києва. Михайло Костів, продюсер і співробітник Національного музею Голодомору-геноциду зустрівся 25 вересня з Олегом Волянським, головою Попельнастівської ТГ. Михайло Костів сказав: "Довідався про Ваш Центр з публікацій обласної преси. Планували наш візит ще минулого року, проте пандемія змінила плани. Вражений Вашою "Толокою", рівнем та концепцією експозиції, стилем викладання матеріалу та зібраними артефактами. Все це збагатить фільм, над яким ми працюємо." 

Олег Волянський подякував за візит і зазначив: "Такого рівня ми досягли не раптово. Цьому передували два роки підготовчих робіт та три роки напруженої роботи Центру в пошуковому режимі. Секрет нинішньої популярності "Толоки" в продуктивній співпраці влади, соціально відповідального бізнесу та місцевих жителів, які наповнюють Центр не тільки новими артефактами, але, що важливіше, ідеями і сенсами. Розвиваючи ці ідеї "Толока" росте і розвивається і працює вже не тільки для району, але й для всієї області. Це стосується не тільки екскурсійної, а й видавничої та науково-дослідницької діяльності. Влада та депутатський корпус всіляко сприяє цьому, підтримуючи програми та плани Центру, особливо в національно-патріотичному вихованні дітей та молоді."

В приміщенні культурно-освітнього Центру, де відбувалося спілкування, було також записано декілька інтерв'ю та якісні відеозображення унікальних знахідок часів Голодомору 1932-1933 і 1947 років.

 

27.09.2021 До Міжнародного Дня туризму в культурно-освітньому Центрі "Толока" було презентовано буклет з описом туристичного маршруту "Попельнасте - степова перлина". Першими, під час екскурсії, випробували як працює QR-код працівники Попельнастівської амбулаторії на чолі з сімейним лікарем Русланом Питулою та випускник нашої школи, а нині студент Влад Титаренко. Велика презентація відбудеться 30 вересня на виставці Агроекспо у Кропивницькому. 

 

На початку жовтня Телеканал “Вітер” записав репортаж: про реконструкцію козацької вежі на кургані, а також з виставки моделей 14-річного Едуарда Кіяшка з Попельнастого демонструє свої здобутки у технічному моделюванні. Значна частина його робіт представлена на персональній виставці у місцевому культурно-освітньому Центрі "Толока". Юнак вже другий рік самостійно виготовляє моделі сільськогосподарської техніки. 

Ефір 06.10.2021 та 07.10.2021

 

07.10.2021 Екскурсія і методична допомога засновникам і учасникам проекту “Баба Єлька” з Кропивницького.

 

12.10.2021 року для учасників обласного семінару-практикуму вчителів, які викладають основи здоров'я та впроваджують здоров'язбережувальні превентивні проекти в Кіровоградській області відбулася екскурсія та методичні наради у КОЦ “Толока”.

 

08.11.2021 відбулася робоча поїздка голови Попельнастівської громади Олега Волянського та представника КОЦ “Толока” до Кропивницького. Серед інших питань, напередодні Дня української мови і писемності відбулося знайомство  з директором з розвитку мережі Книгарні "Є"Андрієм Домаранським, ознайомлення з останніми книжковими новинками та узгоджено програму співпраці. Це перший спільний проект такого масштабу. Тож прадавній український звичай - будувати "хату" гуртом має своє продовження.

 

12.11.2021 Зустріч і лекція у книгарні “Є”. Спікер представник КОЦ “Толока” та начальник відділу культури Михайло Ковальчук. Інтелектуали з Олександрії і Кропивницького шукали відповідь на запитання, з чого варто починати популяризацію постаті Леоніда Чернова-Малошийченка - українського письменника, сценариста, мандрівника і відчайдуха родом із Олександрії. 

 

15.11.2021 директор Олександрійського міського музейного Центру Тетяна Отченашко разом з колегами відвідала Попельнасте. Спеціально для них в рамках методичного взаємообміну була проведена екскурсія культурно-освітнім Центром "Толока". Відбулася бесіда гостей з начальником відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Михайлом Ковальчуком, в ході якої були обговорені перспективи взаємовигідної співпраці у 2022 році. Зокрема, керівник “Толоки” запрошений в робочу групу зі створення в Олександрії музею Дмитра Чижевського.

 

27.11.2021 До голови Попельнастівської громади Олега Волянського звернувся по допомогу 87-річний Іван Погорілий, краєзнавець з села Щасливе. Величезний архів з його рукописами потребує упорядкування та оцифровки. Він не тільки отримав допомогу, але й став героєм майбутнього фільму, здійснив екскурсію до культурно-освітнього центру "Толока" та разом з депутатами Попельнастівської сільської ради був присутній на прем'єрі документального фільму, знятого за ініціативи “Толоки”. Як зазначив Олег Волянський: "Масив краєзнавчих матеріалів, створених і зібраних Іваном Погорілим дійсно вражає. Його рукописи заслуговують на вивчення та гарантовано-якісне збереження для нащадків. Щоб наші діти і молодь мали можливість доторкнутися до правдивої історії рідного краю в сучасному цифровому форматі." 

 

6.12.2021 Культурно-освітній Центр "Толока" давно вже став майданчиком для спілкування людей різних поколінь з метою національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Саме тут працівники Попельнастівського будинку культури разом з вчителями підготували і провели захід, присвячений Дню Збройних Сил України для учнів старших класів. Учні переглянули коротке відео, поспілкувалися з учасником АТО Андрієм Донченком, послухали військові пісні.

Поліцейські офіцери громади провели для дітей короткі інструктажі по безпеці і розповіли про правила збирання і розбирання автомата АКМ і пістолета ПМ. До практичних вправ долучилися як хлопці так і дівчата. 

 

08.12.2021 Очільник культурно-освітнього центру «Толока» у селі Попельнастому Валерій Жванко презентував в Олександрії свій проект «Наші пацани». Захід пройшов у ресторані Pizza Celentano за участі журналістів, краєзнавців, депутатів міської ради, співробітників бібліотечної системи та музейного центру. 

 

16.12.2021 Відбулася робоча зустріч з українським філософом, доктором філософських наук, доцентом Харківського Національного Університету ім. В.Н. Каразіна, співзасновником Центра європейської культури «Данте», ГО «Еммаус», головним редактором академічного журналу ΚΟΙΝΩΝΙΑ Олександром Філоненком, Андрієм Мельником – засновником Cowo.guru (Київ), спільноти мислячих людей, співзасновником компанії «Профпереклад», ініціатором проектів з трансформації громадянського суспільства у різних регіонах України і Інессою Кравченко, кандидатом філософських наук і видавчинею журналу «Колесо життя».

Дводенний захід під назвою - «Розкриття культурного коду Олександрійської громади: пошук об’єднавчих символів, ідей та постатей для єднання та формування цілісного світогляду» пройшов при участі представника КОЦ “Толока” з освітньою лекцією. 

 

12.01.2022 Комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» провів семінар для керівників музеїв при закладах освіти в режимі онлайн. Керівник Культурно-освітнього Центру "Толока" поділився методичними знахідками. Таким чином про попельнастівський досвід та методичні знахідки дізналися керівники 77 музеїв, що діють при закладах освіти Кіровоградської області. 

 

Другий рік поспіль Софія Донченко виборює призові місця для Попельнастівської громади. Вона навчається у гуртку “історичне-краєзнавство”, що працює при КОЦ “Толока”.

Протягом 2021 року комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» проводив обласний етап Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Наводимо виписку з рішення журі: ІІ місце - Донченко Софія, вихованка комунального закладу «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді», учениця Попельнастівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, за роботу «Гортаючи трагічні сторінки села Попельнастого» (керівник Жванко Валерій).