Нова спрощена процедура отримання «пакунку малюка» або компенсації за нього

  • 1359

еМаляткоЗ 29 грудня 2021 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23.12.2021 № 1390 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», яка розроблена з метою удосконалення механізму надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та виплати грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Змінами передбачено, що довідку з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» подавати більше не потрібно!

Відповідно до Постанови  Кабінету Міністрів України від 25.11.2020    № 1180 «Деякі питання надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» одноразова натуральна допомога “пакунок малюка” може видаватися отримувачу:

1) закладом охорони здоров’я при народженні дитини;

2) виконавчим органом сільської, селищної ради за місцем проживання/ перебування отримувача у разі:

  • відсутності “пакунка малюка” в закладі охорони здоров’я;
  • народження дитини за межами України;
  • народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я;
  • народження дитини на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях чи тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя (за умови реєстрації місця проживання отримувача на території України,  де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, або наявності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи).

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 №744 «Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», передбачено, що отримувач може відмовитися від одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та скористатися правом на отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Заяву на компенсацію можна подати:

  • Особисто до ЦНАПу або виконавчого органу сільської, селищної ради за місцем проживання або перебування;
  • Через поштове відділення на адресу управління соціального захисту населення райдержадміністрації за місцем проживання або перебування;
  • За допомогою сервісу єМалятко https://diia.gov.ua/life-situations/yemalyatko

Перелік документів, які потрібно подати:

якщо ви надсилаєте або подаєте заяву у паперовій формі:

  • Заява (https://diia.gov.ua/services/yemalyatko) затвердженої форми;
  • Копія свідоцтва про народження дитини;
  • Копія документа, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків;
  • Іноземці та особи без громадянства подають також копію посвідки на постійне або тимчасове проживання, або копію посвідчення біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, або копію довідки про звернення за захистом в Україні;
  • Опікуни подають копію рішення районної державної адміністрації, виконавчого органу селищної ради або суду про встановлення опіки;
  • Заявники з числа членів сім’ї патронатного вихователя, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу подають копію рішення районної державної адміністрації, виконавчого органу селищної ради про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя, прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу;
  • Поточний рахунок із спеціальним режимом використання, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк».

У разі подання зазначених відомостей в електронній формі на них накладається електронний підпис отримувача, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису. Відомості про прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) отримувача, його реєстраційний номер платника податків та реквізити документів, що посвідчують особу, отримуються з кваліфікованого сертифіката електронного підпису. Зазначені відомості отримуються із заяви про державну реєстрацію народження у разі подання такої заяви в паперовій формі.

Іноземцям/особам без громадянства, які мають право на тимчасове проживання на території України, слід звернути увагу на можливість звернутися за грошовою компенсацією не пізніше ніж за 3 місяці до закінчення строку дії посвідки на тимчасове проживання!

Управління соціального захисту населення приймає рішення про призначення грошової компенсації або про відмову у її призначенні протягом десяти робочих днів з дати надходження документів або електронних відомостей.

Виплата грошової компенсації не тягне за собою зміну розміру допомоги при народженні дитини, її розмір не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для отримання всіх видів соціальної допомоги.