Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити

  • 5

Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити

Сальмонельоз - це гостра шлунково-кишкова інфекція, яка спричиняється через зараження бактеріями з роду Salmonella та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням. В ускладнених випадках сприяє розвитку абсцесів внутрішніх органів і сепсису. Ця інфекція є серйозною медичною і соціальною проблемою. Її перебіг досить складний, особливо у дітей молодшого віку і людей похилого віку. Захворювання швидко поширюється і може переходити в хронічну форму.

 

Фактори розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активізацією в цей період механізму передавання бактерій. За оптимальної температури 20-370С незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. .В деяких харчових продуктах бактерії активно розмножуються. При цьому смак і зовнішній вигляд продукту не змінюється. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя. Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів. Дорослі та діти старшого віку частіше заражуються під час вживання продуктів та води, які інфіковані сальмонелами.

Перебіг та симптоми. Хвороба може перебігати в легкій формі. Проте, в деяких випадках, пов'язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя. Перші ознаки сальмонельозу з’являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати від 2-8 годин до 3 діб і більше. У людини підвищується температура тіла до 38-390С, виникає головний біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі випорожнення, судоми кінцівок. Симптоми сальмонельозу типові для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. При появі найменших ознак захворювання слід негайно звернутись до лікаря. Самолікування недопустиме!

Щоб запобігти інфікуванню на сальмонельоз, необхідно дотримуватись прстих правил:

  • ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету;
  • створити належні умови зберігання продуктів: ретельно відокремлювати готові продукти харчування від сирих, убезпечити їжу та напої від впливу комах і гризунів;
  • не купувати продукти на стихійних ринках;
  • дотримуватися правил термічної обробки;
  • ретельно мити овочі, фрукти та зелень;
  • готувати яйця шляхом відварювання (не менше 5 хвилин) або обсмажувати з двох сторін, не пити сирі яйця;
  • користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м'яса і риби, ретельно їх мити та обдавати окропом;
  • вживати лише безпечну воду (бутильовану або охолоджену кип’ячену воду).

 

Вакцини для специфічної профілактики сальмонельозу поки немає, тому дотримуйтеся цих порад і будьте здорові!

 

Олександрійське районне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Кіровоградській області