ОБЕРЕЖНО: НЕБЕЗПЕКА НІТРАТІВ У ВЕСНЯНИХ ПРОДУКТАХ

  • 27

ОБЕРЕЖНО: НЕБЕЗПЕКА НІТРАТІВ У ВЕСНЯНИХ ПРОДУКТАХ

 

З настанням весни на прилавках магазинів і ринків з'являється велика кількість свіжих овочів, зелені та фруктів. Однак разом із користю для організму ранні продукти можуть нести і приховану загрозу - надмірний вміст нітратів.

Що таке нітрати та чому вони небезпечні?

Нітрати - це солі азотної кислоти, які широко застосовуються в сільському господарстві як добрива для підвищення врожайності. У помірних дозах вони не становлять загрози для здоров'я, проте їх надлишок у продуктах харчування може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Надмірне споживання нітратів може призвести до:

  •  порушень роботи серцево-судинної системи;
  •  головного болю, запаморочення та слабкості;
  •  розладів шлунково-кишкового тракту;
  •  зниження рівня гемоглобіну та розвитку метгемоглобінемії (кисневого голодування клітин);
  •  підвищеного ризику розвитку онкологічних захворювань.

Які продукти найчастіше містять нітрати?

Овочі та зелень, вирощені в тепличних умовах із використанням великої кількості добрив, мають найбільший ризик перевищення норми вмісту нітратів. Особливо це стосується:

  •  салату, шпинату, кропу, петрушки, зеленої цибулі;
  •  огірків;
  •  помідорів;
  •  моркви, редиски, буряка;
  •  капусти;
  •  кавунів і динь (особливо ранніх).

Ознаки надлишку нітратів у продуктах

- занадто яскравий або неприродний колір;
- гіркуватий або неприємний присмак;
- водяниста структура;
- відсутність характерного аромату для певного продукту.

Як знизити ризик потрапляння нітратів в організм?

Вибирайте сезонні продукти - купуйте овочі та зелень, що дозріли природним шляхом.
Замочуйте овочі у холодній воді на 20-30 хвилин - це дозволить знизити вміст нітратів до 30-40%.
Зрізайте шкірку та видаляйте серцевину - саме в цих частинах найвищий вміст нітратів.
Термічна обробка (відварювання, тушкування) допомагає знизити рівень нітратів на 30-50%.
Уникайте купівлі надто великих овочів - великі плоди часто містять більше добрив.
Купуйте продукти у перевірених постачальників або на сертифікованих ринках.

Що робити у випадку отруєння нітратами?

Якщо після вживання овочів або фруктів у вас з’явилися такі симптоми, як:

  • - нудота та блювання;
  • - діарея;
  • - слабкість, запаморочення;
  • - синюшність губ і шкіри;
  • - утруднене дихання.

негайно зверніться до лікаря!

Пам'ятайте:

Здорове харчування починається з уважного вибору продуктів. Дотримуючись простих правил і віддаючи перевагу якісним сезонним овочам і фруктам, ви зможете захистити себе та свою родину від шкідливого впливу нітратів.

Будьте уважні до свого здоров’я!

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області