Як вберегтися від застуди та грипу

  • 22

Як вберегтися від застуди та грипу

          З приходом осені, мікроби, збудники грипу та застуди, вриваються в наше життя. Ні для кого не секрет, що осінь і зима це сезон респіраторних захворювань, а пов’язано це з тим, що холодне повітря та сирість саме по собі ушкоджує імунну відповідь організму. Саме тому так важливо подбати про профілактику грипу та ГРВІ.

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щорічно практично кожний шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ.Понад 114 тисяч українців вже захворіли на ГРВІ, грип та COVID-19 за тиждень, майже 60% госпіталізованих - діти.

Епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько 2 м). Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів - це, в середньому, сім днів.Не слід забувати і про ускладнення грипунайчастіше це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого, нерідко розвивається серцева недостатність, токсичний геморагічний набряк легень, радикуліт, невралгія, бронхіальна астма, арахноїдит, набряк мозку.

Підтримати свій організм і зміцнити імунітет можна за допомогою простих правил, а саме: провітрювання приміщення, повноцінний сон та здорове харчування,постійне дотриманняправил особистої гігієни, приймання вітамінів, уникання стресів, а також фізична активність.

Та найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу. Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.В цьому епідсезоні медики прогнозують циркуляцію вірусів грипу А (H3N2) (подібними до штаму А/Таїланд/8/2022). Також можливе захворювання на грип А/Вікторія/4897/2022 (H1N1) і типу В генетичної лінії В/Вікторія (штам В/Австрія/1359417/2021).

До складу актуальних вакцин проти грипу на сезон 2024-2025 років увійшли штами, що рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин, а саме: A/Вікторія/4897/2022 (H1N1) pdm – подібний вірус; А/Таїланд/8/2022 (H3N2) – подібний вірус; В/Австрія/1359417/2021 – подібний вірус; 

В/Пхукет/3073/2013 – подібний вірус (у складі квадривалентних вакцин).

Наразі в Україні наявні для продажу в аптеках дві вакцини від грипу – Джисі Флю Квадривалент корейського виробництва та Ваксігрип Тетра французського виробництва. Також в Україні зареєстрована вакцина Інфлувак нідерладського виробника, але наразі її немає в українській аптечній мережі.

Подбайте про своє здоров’я та захистіть себе від грипу та його ускладнень.

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області