«Проведення весняної кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території Кіровоградської області!»

  • 59

Фото без опису  Фото без опису

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє населення Олександрійського району, що відповідно до наказу  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
від 30 квітня 2024 року № 251 «Про організацію заходів з проведення весняної кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2024 році» та з метою виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2024 рік, в другій половині травня 2024 року планується проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу з урахуванням Закону України від 24.02.2022 № 2102 ІХ Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу буде проводитись наземним розподілом принад, які містять високоімунну, безпечну вакцину, робочими групами, створеними при кожній громаді, шляхом ручного розкладання приманок з вакциною.

Розповсюдження приманок здійснюватиметься поза межами населених пунктів - над лісовими та сільськогосподарськими угіддями, навколо водойм, вздовж автошляхів. Тривалість проведення пероральної імунізації буде залежати від погодних умов, до охоплення всієї території.

Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликого брикету, розміром із сірникову коробку із різким запахом м’ясо-кісткового борошна. В середині приманки находиться капсула з антирабічною вакциною «Орісвак» проти сказу.

Фото без описуПрохання до жителів Олександрійського району: при виявленні приманок – не брати їх руками і не переносити з місця на місце, тим більше додому. Особливе прохання  застерегти своїх дітей щоб при знайденні приманок з вакциною не грались нею, а тим більше не намагатись її розламати.

Справа не в тому, що ці брикети є небезпечними для людей. Ні! Йдеться про те, щоби отримати від цієї операції максимальний результат. А якщо людина буде торкатись брикету чи забирати його додому, то очікуваних показників буде важче досягти. Загалом ці приманки не становлять жодної загрози ні для людей, ні для свійських тварин.

Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин – це один із шляхів удосконалення заходів по профілактиці і боротьбі зі сказом тварин.

Протягом останніх років епізоотична ситуація щодо захворювання тварин на сказ, як в Кіровоградській області, так і зокрема в Олександрійському районі залишається напруженою. Одним з найважливіших завдань для досягнення мети оздоровлення від сказу території району є забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак, котів і інших, сприйнятливих до сказу, тварин в тім числі і диких м’ясоїдних.

В удосконаленні заходів по боротьбі і профілактиці сказу в природі головне місце посідає пероральна імунізація, так як дикі та безпритульні м’ясоїдні тварини є основними розповсюджувачами збудника сказу.

Цей спосіб профілактики дає змогу провакцинувати значну кількість таких тварин та охопити значні масштаби дикої фауни, що забезпечить її благополуччя щодо сказу.

Наголошуємо, профілактика сказу тварин – це безпека здоров’я людей.

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області