ПОДБАЙТЕ ПРО СВІЙ КОЛОДЯЗЬ

  • 153

Фото без опису

Значна кількість населення Олександрійського району, особливо у сільській місцевості, використовує для забезпечення питних потреб воду з колодязів (громадських або індивідуальних). Колодязна вода завжди вважалася найчистішою та безпечною. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових: холера, черевний тиф, паратифи, дизентерія, а також особливо небезпечних – туляремія, лептоспіроз тощо. Крім того, забруднити питну воду можуть різні хімічні речовини, в тому числі пестициди та агрохімікати , які потрапляють у воду під час весняних паводків, таїння снігу, дощів, а також із стічних вод. 
Тож, щоб запобігти забрудненню води у колодязі необхідно утримувати в чистоті територію поблизу колодязя та організовувати відведення поверхневого стоку. 
Відповідно до санітарних правил власники колодязів повинні щорічно проводити обстеження споруд колодязя, перевіряти цілісність глиняного замка, огорожі (якщо колодязь знаходиться за межами Вашої ділянка), навісу, кришки та при необхідності проводити їх ремонт. Все це дозволить забезпечити герметизацію джерела та унеможливлення потрапляння у питну воду сторонніх речовин, сміття.
Також необхідно не рідше 1 разу на рік проводити чищення колодязя. З цією метою воду повністю відкачують, а стінки чистять металевими щітками від нальоту та дно від осаду. Далі поверхню стінок колодязя зрошують дезінфікуючим розчином та очікують, поки колодязь наповниться водою. Далі проводять дезінфекцію підводної частини об'ємним способом, тобто відповідно до об’єму води в колодязі розраховують необхідну кількість дезінфікуючого засобу. Після чого колодязь закривають і залишають на декілька годин. Тривалість залежить від дезінфікуючого засобу, що використовується для дезінфекції. Після чого воду треба знову відкачати і після наступного заповнення провести лабораторні дослідження безпечності та якості питної води.
Крім того, власником колодязя спільно з посадовою особою територіального органу Держпродспоживслужби оформляється Санітарний паспорт на колодязь у двох примірниках та ними підписується.
Подбайте про своє здоров’я! Облаштуйте та утримуйте колодязь відповідно до вимог та вживайте воду тільки належної якості.


Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області