В Україні скасовано карантин COVID-19

  • 65

Фото без опису

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2023 року № 651 з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року на всій території України відмінено карантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Карантин в Україні тривав понад три роки – від березня 2020. 

Раніше заяву про те, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я. ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19 5 травня 2023 року.  Висновок зробили на основі світової тенденції до зниження рівнів смертності від COVID-19, загальної кількості госпіталізацій та госпіталізацій до відділень інтенсивної терапії, повʼязаних із COVID-19, а також високий рівень імунітету населення до SARS-CoV-2, який виник здебільшого завдяки масовій вакцинації. Також ВООЗ рекомендувала перейти на реагування на коронавірусну хворобу як на інші інфекційні захворювання та скасувати обмежувальні заходи, пов'язані з міжнародними поїздками.

При  цьому важливо пам’ятати, що COVID-19 нікуди не зникає, а SARS-CoV-2 циркулюватиме надалі. 

Щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Наразі на рівні країни є понад 7 млн доз вакцини.

За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись насамперед мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпроментовані, а також працівники об’єктів критичної інфраструктури. Вакцинуватися можна буде як і до скасування карантину: у свого сімейного лікаря або у пунктах вакцинації - згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. Пункти щеплень продовжуватимуть працювати, на їх базі додатково планується проведення рутинних щеплень.

Отже, скасування карантину не скасовує вакцинацію – вона залишається єдиним способом запобігти тяжкому перебігу захворювання, ускладнень і смерті. 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області