Сальмонельоз: як себе захистити

  • 82

Фото без опису

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, яке належить до групи антропозоонозів, тобто таких, що передається в більшості випадків від тварини до людини, або через страви, які готуються на основі продуктів тваринництва. Хвороба також передається через неякісну їжу та контактно-побутовим шляхом від людини-носія бактерій роду Salmonella. 
Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-370С незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. 
Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активізацією в цей період механізму передавання бактерій.
Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, коні, вівці, свині, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Бактеріоносійство збудника у людини можливе без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються бактерії протягом тривалого періоду – від 15 діб до 3-х місяців.
Перші ознаки сальмонельозу з’являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати від 2-8 годин до 3 діб і більше. У людині підвищується температура тіла до 38-390С, виникає головна біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі випорожнення, судоми кінцівок. Симптоми сальмонельозу типові для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому при появі хоча б одного з симптомів захворювання, необхідно якомога швидше звернутись до лікаря-інфекціоніста.

Профілактика сальмонельозу

Існують правила, яких потрібно дотримуватись для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі й сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, а також після відвідування вбиральні;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та інше) зберігати в холодильниках;
  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник, та зберігати окремо від інших продуктів;
  • необхідно м'ясо, птицю, яйця, вживати в їжу після достатньої термічної обробки; качині, гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
  • не пити сирі яйця, варити їх потрібно 10 хвилин; яйця перед використанням для приготування страв треба ретельно помити водою з господарським милом;
  • для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та окремий ніж для нарізування; інвентар після використання обдавати кип’ятком ;
  • домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби;
  • необхідно дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появі мух, тарганів, гризунів у своїх помешканнях.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист власного здоров’я у Ваших руках! Бережіть себе і будьте здорові!

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області