У червні майже 9 тисяч працюючих пенсіонерів Кіровоградщини відчують результати перерахунку

  • 35

 

Головне управління надає відповіді на запитання, які найчастіше турбують працюючих пенсіонерів.

Чому перерахунок – з квітня, а виплачують – у червні?

Оскільки право на перерахунок пенсій визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні-лютому 2023 року, а дані про сплату єдиного соціального внеску за І квартал надходять у травні поточного року, відповідно перерахунок пенсій здійснюється у травні.

Відтак, підвищені розміри пенсій та доплату за квітень-травень працюючі пенсіонери, які набули право на перерахунок, отримають у червні 2023 року.

Які пенсії працюючим не підлягають перерахунку?

Зазначаємо, що перерахунку не підлягали пенсії, призначені за вислугу років на умовах, передбачених Законом України “Про пенсійне забезпечення”, та які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. 

А також не перераховувалися пенсії осіб, які станом на 01.03.2023 не відпрацювали 24 місяці і не набули страхового стажу, або після попереднього перерахунку минуло менше, ніж 2 роки.

Збільшення: кому і скільки?

Всього по області перераховано пенсії 15,2 тис. працюючих пенсіонерів. 

Перерахунок з урахуванням страхового стажу проведено 12 835 працюючим пенсіонерам, з яких 7 458 пенсіонерам підвищено пенсію в середньому на 176,87 грн. 

Перерахунку з урахуванням стажу і заробітної плати підлягало 2 385 пенсій, з яких у 1 522 пенсіонерів підвищено пенсію в середньому на 379,50 грн.


Антоніна ТОРШИНА, начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області