Як вберегтися від ботулізму

  • 40

Фото без опису

 

Ботулізм існує стільки, скільки існує людство. Ця хвороба здавна приносила страждання та призводила до смертей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи. Хвороба вражала різні соціальні групи людей, незалежно від умов гігієни, - це пояснювалося природою появи бактерій. Основним носієм (резервуаром ботулізму) є організми тварин, риб, птахів і самої людини. І сьогодні, як і кілька століть тому, проблема ботулізму все ще актуальна.

Найчастіше причиною захворювання є харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах (м’ясні консерви, овочеві консерви, риба в’ялена та інше), а також ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).

Тож ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Мікроби, збудники ботулізму (анаероби) можуть жити тільки в середовищі без кисню. Також збудники ботулізму живуть в ґрунті у вигляді спор. З ґрунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти. Тепле й вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, що викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне чи несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть.

Щоб вберегтися від ботулізму, необхідно дотримуватися простих правил:

  • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік;
  • не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках; 
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином; 
  • не купуйте консервовані продукти з «бомбажною» кришкою. 

І найголовніше: завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби та інше - не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден з рецептів консервації не гарантує, що спори ботуліністичного мікроба не проростуть.

Нагадуємо, що при перших проявах симптомів недуги - негайно викликайте «швидку»!

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області