АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ СЬОГОДЕННЯ – ВЧАСНЕ ПРОВЕДЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ПОЛЬОВОГО ОЦІНЮВАННЯ РЕКОМЕНДОВАНІ

  • 35

 

Настав час визначення сортових якостей насіння, а саме проведення попереднього польового оцінювання (обстеження) зернових культур.

У ході попереднього польового оцінювання кожен заявлений посів обстежують у натурі для підтвердження ідентичності сорту за комплексом сортовирізняльних ознак, що проявляються у період колосіння (викидання волоті) – цвітіння, а також перевіряють дотримання вимог технології виробництва насіння (попередники, межі посіву, просторова ізоляція) та ступінь засміченості посіву бур’янами (карантинними, важковідокремлюваними, злісними), важковідокремлюваними культурами, ураженості хворобами і пошкодженості шкідниками. При проведенні попереднього польового оцінювання до уваги беруть тільки ті ознаки, які в цей період мають явно виражений прояв.

Відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», ця процедура здійснюється аудиторами із сертифікації, які зареєстровані у Державному реєстрі аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів). Послугою аудиторів можуть скористатися як суб’єкти насінництва (виробництво насіння з правом реалізації), так і господарства-виробники товарної продукції (виробництво насіння для власних потреб).

Позитивний результат проведеного попереднього польового оцінювання є підставою для здійснення остаточного польового оцінювання (обстеження) посіву, кінцева мета якого є визнання посіву сортовим, а урожай придатним на насіннєві цілі. Остаточне обстеження проводиться у фазі розвитку рослин, коли проявляється найбільше сортовирізняльних ознак. Для пшениці, жита тритикале, ячменю, вівса – це кінець воскової-початок повної стиглості зерна.

За результатами остаточного польового оцінювання (обстеження) посіву складається «Акт польового оцінювання (обстеження)», який є підставою для отримання сортового сертифікату при виробництві насіння для реалізації та сортовим, супровідним документом до відібраних проб насіння, призначеного для внутрішньогосподарського використання. Такі проби направляються до лабораторій для визначення посівних якостей насіння. З переліком акредитованих лабораторій можна ознайомитись за цим посиланням.

Процедуру проведення польового оцінювання регламентує Порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затверджений постановою КМУ від 21.02.2017 № 97.

У підсумку аграрій, який використовує на посів не тільки придбане сортове насіння, а й власного виробництва, працює у правовому полі.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки за телефоном +380501717369. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.