Холера: як захиститися від хвороби

  • 76

 

Останнім часом наша країна вимушена стикатися з небезпеками, які раніше були для нас забутими. Активні воєнні дії, зруйнована інфраструктура у поєднанні з сезонним підвищенням температури повітря, погіршення якості питної води або її відсутність на частині територій, неможливість дотримання елементарних санітарних норм та правил особистої гігієни в деяких регіонах країни значно підвищує ризики виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема холери.

Холера – особливо небезпечне гостре діарейне захворювання, спричинене інфікуванням кишечника токсигенною бактерією Vibrio cholerae серогрупи O1 або O139. Холерний вібріон віднесений до біологічних агентів, що офіційно визнані чинниками біологічної зброї.

За механізмом передачі збудник інфекції передається фекально-оральним шляхом, тобто коли неінфікована людина вживає продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Холера відноситься до карантинних інфекційних захворювань, які можуть викликати масове захворювання людей та високу летальність. 

Найчастіше хвороба починає проявлятися у вигляді легкої або помірної діареї, хворі також скаржаться на блювання. У складних випадках діарея може повторюватися до 10 разів на добу, внаслідок чого людина втрачає близько 20% рідини організму. Випорожнення хворого на холеру найчастіше бувають світлими, схожими на сироватку або воду, у якій помили рис. Протягом кількох годин, рідше днів, у хворого згущується кров і настає зневоднення. Симптомами зневоднення також є втома, дратівливість, раптове западання очей, загострення рис обличчя, синюшність губ та вушних раковин, нерегулярне серцебиття, низький тиск крові, холодна шкіра (холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою), мінімальне сечовипускання або його відсутність. Втрата 10% маси тіла свідчить про сильне зневоднення і необхідність негайно звернутись до лікаря. 

Як захиститись від холери

Для профілактики інфікування холерою є пероральні вакцини, що надають захист на строк до трьох років. Проте, з огляду на те, що вакцини не дають стовідсотковий захист, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема рибу у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу в забруднених водоймах; 
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
  • добре мийте овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням;
  • для пиття та приготування їжі використовуйте воду з перевіреного джерела гарантованої якості;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
  • кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при появі перших симптомів захворювання не займайтесь самолікуванням і негайно звертайтесь до лікаря! 

Бережіть себе та своїх рідних. Будьте здорові!

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області