Ідентифікація тварин – обов’язок власника

  • 169

 

Шановні власники тварин!

Відповідно до статті 4 Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» об'єктом ідентифікації та реєстрації є сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози.

Дія Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» поширюється на юридичних і фізичних осіб, що займаються розведенням та утриманням тварин, проводять їх продаж, забій, утилізацію, організовують виставки тварин та є обов'язковою до виконання.

Мета проведення ідентифікації тварин

Ідентифікація  сприяє контролю за обліком та переміщенням тварин, що дає можливість забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я тварин і як наслідок здоров’я людей, а також їх забезпечення високоякісними і безпечними м'ясними та молочними продуктами та достовірною інформацією про умови їх виробництва.

Куди потрібно звертатися для проведення ідентифікації та реєстрації тварин

Для проведення ідентифікації та реєстрації тварини, власник повинен звернутися до спеціаліста державної установи ветеринарної медицини який обслуговує Ваш населений пункт.

Що саме входить до послуг ідентифікації та реєстрації тварин 

Послуга з ідентифікації і реєстрації тварин включає в себе:

  • реєстрацію господарства у Єдиному державному реєстрі тварин;
  • оформлення замовлення на проведення ідентифікації та реєстрації тварин (реєстраційна картка);
  • ідентифікацію тварин за допомогою двох бирок єдиного зразка, які прикріплюються на кожне вухо тварин і не змінюються протягом її життя. На обох бирках зазначений один і той самий ідентифікаційний номер. Кожна тварина, яка знаходиться чи народжена у господарстві повинна бути ідентифікована протягом 7 днів з дати її народження, зокрема ВРХ, вівці, кози. Свиней ідентифікують не пізніше 60днів з моменту народження, але раніше ніж вона залишить господарство;
  • оформлення та видача паспорта/ свідоцтва на тварину.

Оплата послуг з ідентифікації та реєстрації тварин

Послуги з ідентифікації та реєстрації тварин сплачуються за рахунок юридичних і фізичних осіб - власників тварин. Розмір плати залежить від виду тварин, яку ідентифікують.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері ідентифікації та реєстрації тварин

ВІДМОВА від ідентифікації і реєстрації тварин є порушенням статті 1072 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян та від  п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян на фізичних осіб-підприємців та уповноважених осіб.

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області