Увага! Зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції

  • 94

 

За повідомленням Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб в місті Ізмаїл зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. Зі скаргами на підвищену температуру тіла, розлад травлення, нудоту, болі у животі, загальну слабкість госпіталізовано 12 людей.C:UsersНоутбук1Desktopkishkovi-infekciyi-800x432-750x400.jpg

Всі постраждалі є працівниками будівельної організації, що виконує роботи для одного з підприємств Ізмаїла. 

Виникнення захворювання вони пов'язують із вживанням в їжу майонезу домашнього приготування, який один із будівельників привіз з дому, але зберігав неналежним чином.

Тому, нагадуємо - щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. 

  • підтримуйте чистоту:
  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
  • відокремлюйте сиру їжу від готової:
  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
  • ретельно готуйте їжу:
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.
  • зберігайте їжу при безпечній температурі:
  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; 
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури. 
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: 
  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності. C:UsersНоутбук1Downloadsqrcode_phc.org.ua (1).png