Обережно сказ!

  • 144

Фото без опису

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.
Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин. 
За статистичними даними, на протязі 2021 року за антирабічною допомогою до ортопедо-травматологічного відділення КЗ «Центральна міська лікарня м. Олександрії» звернулось 181 постраждалих від укусів тварин, 17 з них призначено щеплення проти сказу. За 11 місяців 2022 року звернулось 234 постраждалих і 19 з них призначено щеплення.
Вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днів до появи перших ознак хвороби, тож у випадку укусу тварин у цей період можна інфікуватися вірусом. Щоб визначитися – чи існує ризик передачі вірусу сказу до людини після укусу, необхідно спостерігати (НЕ ВБИВАТИ) за твариною до закінчення терміну інкубації – упродовж не менше 10 днів.
Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.
Для профілактики сказу необхідно:

  • вакцинувати своїх домашніх улюбленців; 
  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами (хворими);
  • не торкатись диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);
  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

На сьогоднішній день в Україні щеплення тварин від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, а також фахівцями ветеринарної медицини, які здійснюють ліцензовану приватну практику. 
Якщо вас укусила тварина негайно зверніться до найближчого медичного закладу, а в тяжких випадках викликайте швидку допомогу за номером 103! 
Якщо немає можливості швидко дістатися до лікарні: ретельно промийте рану під проточною водою використовуючи господарське мило, обробіть краї рани дезінфектантами для обробки ран (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду). Після чого необхідно накласти стерильну пов’язку та звернутись за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші  дні від моменту зараження). Якщо лікар призначив курс щеплень - не пропускайте процедури та не переривайте курс, дотримуйтесь режиму, встановленого лікарем, не вживайте алкоголь, уникайте переохолоджень та перегрівань.
 
Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити!