ПОДБАЙТЕ ПРО СВІЙ КОЛОДЯЗЬ

  • 233

Фото без опису

З настанням весни та теплої пори мешканці приватних будинків зазвичай проводять прибирання та впорядкування території своїх домоволодінь та навколо неї. Але не всі пам’ятають, що приводити до ладу необхідно і джерело нецентралізованого водопостачання – колодязь. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, розставання снігу, ґрунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб таких як: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо. 
Тож, щоб запобігти забрудненню води у колодязі необхідно утримувати в чистоті територію поблизу колодязя та організовувати відведення поверхневого стоку. 
Відповідно до санітарних правил власники колодязів повинні щорічно проводити обстеження споруд колодязя, перевіряти цілісність глиняного замка, огорожі (якщо колодязь знаходиться за межами Вашої ділянка), навісу, кришки та при необхідності проводити їх ремонт. Все це дозволить забезпечити герметизацію джерела та унеможливлення потрапляння у питну воду сторонніх речовин, сміття.
Також необхідно не рідше 1 разу на рік проводити чищення колодязя. З цією метою воду повністю відкачують, а стінки чистять металевими щітками від нальоту та дно від осаду. Далі поверхню стінок колодязя зрошують дезінфікуючим розчином та очікують, поки колодязь наповниться водою. Далі проводять дезінфекцію підводної частини об'ємним способом, тобто відповідно до об’єму води в колодязі розраховують необхідну кількість дезінфікуючого засобу. Після чого колодязь закривають і залишають на декілька годин. Тривалість залежить від дезінфікуючого засобу, що використовується для дезінфекції. Після чого воду треба знову відкачати і після наступного заповнення провести лабораторні дослідження безпечності та якості питної води.
Крім того, власником колодязя спільно з посадовою особою територіального органу Держпродспоживслужби оформляється Санітарний паспорт на колодязь у двох примірниках та ними підписується.
Подбайте про своє здоров’я! Облаштуйте колодязь відповідно до вимог та вживайте воду тільки належної якості.

Олександрійсько-Приютівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області