СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ: НЕПОПРАВНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ ПРИРОДИ ТА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ 

  • 242

 

З настанням весни люди починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Також із листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що в рази посилює забруднення атмосфери. Наприклад, при згорянні поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість із яких отруйні для людини. Люди не усвідомлюють, що причиною проблем із здоров’ям є їх власні дії. Вдихання такого повітря знижує імунітет, посилюються хронічні та серцево-судинні захворювання. З кожним роком в Україні зростає статистика різноманітних захворювань починаючи з різних видів алергій до онкологічних захворювань. 
Спалювання опалого листя й трави є не менш шкідливим і для навколишнього середовища. Воно призводить до руйнування ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтотворні мікроорганізми. Крім цього, вони гинуть і від важких металів, які утворюються внаслідок процесу горіння. За нормальних умов, коли суха рослинність перегниває, необхідні для росту рослин речовини повертаються в грунт. При її згорянні утворюється зола, яка, незважаючи на загальноприйняту думку, дуже погане добриво. Тому спалювання сухих залишків призводить до все більшого збіднення ґрунту.
При спалюванні сухої трави на придорожніх ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на лісові масиви, що веде до знищення корисних рослин і диких тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж, а із спалювання сухої трави – до лісових пожеж на низинах. Варто зазначити, що густий дим є напівпровідником і здатний стати причиною короткого замикання лінії електропередач.
Відповідно до чинного законодавства: спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО. За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків відповідно до чинного законодавства передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність!
Спалювання сухої рослинності у військовий час прирівнюється до диверсійної роботи, що спрямована на обмеження огляду місцевості військовим та подання світлових сигналів збройними силам країни агресора.
Крім того, зараз як ніколи ми маємо дбати про нашу екологію. Внаслідок військових дій та численних пожеж наша екосистема забруднена величезною кількістю токсичних речовин, які є шкідливими для людей. Тож, не варто своїми безвідповідальними діями примножувати шкоду довкіллю.
Наголошуємо на тому, що 03 березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. 
Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.
Прибирання та наведення ладу на власних присадибних ділянках, в господарствах і на полях не повинно стати причиною забруднення навколишнього середовища.
Будьте свідомими! Бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих! 
Давайте разом подбаємо про безпечність нашого довкілля!

Олександрійсько-Приютівське управління ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області