Від чого залежить розмір допомоги по безробіттю?

  • 513

Фото без описуВи запитували – ми відповідаємо

Питання визначення розміру допомоги по безробіттю врегульовані нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (далі – Закон).
Визначення розміру допомоги по безробіттю залежить від декількох факторів – наявності факту сплати страхових внесків щодо заробітної плати працівника (чи є особа застрахованою особою), періоду сплати таких внесків протягом 12 місяців, що передують реєстрації як безробітного, та протягом трудової діяльності, причини звільнення з останнього місця роботи.
В залежності від вказаного виплата допомоги по безробіттю здійснюється в мінімальному розмірі або залежно від страхового стажу.
Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю вже були розміщені матеріали на сторінці Кіровоградського обласного центру зайнятості у Фейсбук під рубрикою “Правовий порадник шукача роботи”.
Відповідно до частини 1 статті 22  Закону, право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу мають застраховані особи, визнані у встановленому порядку безробітними, страховий стаж яких за 12 місяців, що передували реєстрації як безробітної, становить не менше 6 місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Далі розмір допомоги по безробіттю регулюється частиною 1 статті 23 Закону і залежить від страхового стажу (до 2-х років – 50% середньої заробітної плати, від 2-х до 6-ти років – 55%, від 6-ти до 10-ти років – 60%, понад 10 років – 70%) та тривалості безробіття (перші 90 календарних днів – 100%, протягом наступних 90 календарних днів – 80%, у подальшому – 70%).
Розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 4-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (наразі 9924 грн) та бути менше мінімального розміру допомоги (1800 грн).
З повним текстом Закону є можливість ознайомитись на вебсторінці Державного центру зайнятості.
Детальніше за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/docs?page=4

Кіровоградський обласний центр зайнятості