Щодо обслуговування кредитів в умовах воєнного стану

  • 1531

 

Національний банк дозволив банкам не враховувати несплату за кредитами як прострочення протягом дії воєнного часу та ЗО днів після цього, якщо несплата пов’язана із російською агресією.

Водночас звертаємо увагу на те, що:

  1. Про кредитні канікули потрібно домовитися безпосередньо з банком. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів аби продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто надалі сплачувати.
  2. Кредитні канікули - це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Кредитні канікули - це тільки пауза, тобто відтермінування у розрахунках клієнта з банком під час воєнного стану в країні. Така "перерва" може стосуватися сплати основної суми кредиту ("тіла" кредиту) чи нарахованих відсотків.

Домовленість між банком і позичальником є добровільною. Багато банків вже самостійно ініціювали відтермінування сплати за позиками, ця інформація доступна на їхніх офіційних сайтах. Якщо клієнт відчуває, що через падіння доходів "не тягне" кредит, варто звертатися до банку.

  1. Кредитні канікули не зменшують суму вашого боргу. Опція кредитних канікул не зменшує суму боргу. Можливість відстрочки сплати основної суми кредиту чи нарахованих відсотків за кредитом залежить від пропозицій конкретного банку.

За додатковими деталями та умовами слід звертатися до банківської установи.