Звіт про роботу відділу культури туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради за 2021 рік

  • 4055

Звіт про роботу відділу культури туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради за 2021 рік

        І. До базової мережі закладів культури Попельнастівської сільської ради, відповідно рішення другої позачергової сесії Попельнастівської сільської ради Олександрійського району, Кіровоградської області № 97 від 21 січня 2021 року (рішення додається) ввійшли 27  закладів культури відповідної території. 4 заклади культури станом на 31.01.2021 року тимчасово непрацюючі.

         Культурне обслуговування населення Попельнастівської територіальної громади протягом 2021 року здійснювали 23  заклади  культури:  11 клубних закладів, 11 бібліотек, 1 культурно освітній центр «Толока»

         В закладах культури  в 2021 році працювало 53 працівника, з них 40   працівників клубних закладів, 13 працівників бібліотек всі вони отримують заробітну плату та встановлені законом надбавки.

В клубних заклад Попельнастівської ТГ функціонує  87 клубних формувань, в яких задіяно  862 учасників різних вікових груп  з них  любительських об’єднань та клубів за інтересами – 26, колективів художньої самодіяльності – 61, в тому числі дитячих  формувань – 47 в них учасників 507 , народних колективів – 4 з них 2- фольклорних,  2 – театральних.  Контроль і координацію роботи закладів культури здійснює Відділ культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради.

         ІІ. Стратегічні напрямками роботи в галузях культури, туризму та культурної спадщини  Попельнастівської об'єднаної територіальної громади:

  • збереження мережі закладів культури, підвищення рівня забезпеченості населення культурно-розважальними послугами;

  • збереження національної культурної спадщини, залучення громадян, дітей, молоді до активної участі в культурних процесах;
  •  покращенні взаємодії з громадськими організаціями та соціальними службами;
  •  відкритість  вільного доступу для всієї громади до інформаційних ресурсів;
  • проведення заходів – державних, обласних, районних програм у розділах «Культура і туризм»;
  • подальша підтримка фестивального руху з метою розвитку національної культури, музичного, аматорського мистецтва, нематеріальної культурної спадщини, бібліотечного руху;
  • професійно, оперативно задовольняти потреби громади  в інформації, у розвитку творчих здібностей, естетичному вихованні населення, формуванні принципів здорового способу життя, розвитку духовності та зміцненні моральних засад суспільства;
  • забезпечення фізичного та інтелектуального доступу до культурних ресурсів користувачів з особливими вадами, інвалідами, людей похилого віку;
  • сприяння розвитку у дітей соціальних та естетичних навичок, інтересу до мистецтва, розвиток умінь користуватися  послугами, які надають клубні та бібліотечні  заклади;
  • співробітництво з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань розвитку діяльності та матеріального забезпечення;
  • вдосконалення традиційних і освоєння нових технологій, зокрема робота в онлайн режимі в умовах карантину  при  організації роботи клубних закладів нового типу;
  • організація і здійснення заходів, спрямованих на задоволення національних, духовних, освітніх та інших потреб;
  • використання можливостей Інтернету для оперативного і повного інформаційного забезпечення підготовки масових заходів;
  • розширення співробітництва з установами, організаціями, підприємствами щодо покращення матеріальної бази клубних закладів з метою покращення культурних послуг. 

      Протягом 2021 року робота закладів культури була спрямована на виконання Закону України "Про культуру", "Про охорону культурної спадщини", "Про захист суспільної моралі", "Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації", "Про нематеріальну культурну спадщину", Програми економічного і соціального розвитку Попельнастівської  територіальної громади, а також згідно річного плану роботи  відділу культури на 2021 рік. В 2021 році  заклади культури Попельнастівської сільської ради  працювали  відповідно  до постанов Кабінету Міністрів України, розпоряджень голови Кіровоградської ОДА, наказів Директора департаменту культури та культурної спадщини, розпоряджень Сільського голови щодо запобіганню поширенню гострої респіраторної хвороби GOVID-19.

Головними напрямками розвитку культурно-дозвілевої діяльності закладів культури у 2021 році були: 

  • формування та розкриття творчих здібностей різновікових груп населення;
  • залучення нових учасників художньої самодіяльності;
  • відзначення знаменних та пам’ятних дат;
  • краєзнавча робота закладу культури;
  • проведення звітних концертів перед населенням;
  • проведення щорічного фестивалю дитячої та юнацької творчості;
  • проведення різноманітних творчих виставок;
  • підвищення ролі сільських творчих колективів;
  • розвиток усіх видів та жанрів народної творчості.
  • висвітлення роботи закладу через Інтернет та соціальні мережі

Одним із головних напрямків роботи відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини  є формування та задоволення громадських, соціально-суспільних інтересів, виховання патріотизму, залучення творчих та інтелектуальних ресурсів суспільства задля системного оновлення українського соціуму, створення простору соціально-культурної  самореалізації.

Стратегія розвитку галузі в 2021 році визначалася галузевими програмами.

ІІІ. У безпосередньому підпорядкуванні відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради  знаходяться 27 закладів культури:

  1. Добронадіївська центральна публічна бібліотека

  2. Дівочепільська сільська бібліотека-філія
  3. Долинська сільська бібліотека-філія
  4. Куколівська сільська бібліотека-філія
  5. Михайлівська сільська бібліотека-філія
  6. Олександрівська сільська бібліотека-філія
  7. Попельнастівська сільська бібліотека-філія
  8. Попельнастівська сільська бібліотека-філія № 2 – тимчасово непрацююча
  9. Травневська сільська бібліотека-філія
  10. Червонокам’янська сільська бібліотека-філія
  11. Улянівська сільська бібліотека-філія
  12. Щасливська сільська бібліотека-філія
  13. Червонокам’янський сільський базовий будинок культури
  14. Дівочепільчський сільський будинок культури
  15. Добронадіївський сільський будинок культури
  16. Долинський сільський клуб
  17. Куколівський сільський будинок культури – тимчасово не працюючий
  18. Михайлівський сільський будинок культури
  19. Медівський сільський клуб – тимчасово не працюючий з 01.07 2021 року
  20. Олександрівський сільський будинок культури
  21. Попельнастівський сільський будинок культури
  22. Сонинський сільський клуб – тимчасово не працюючий.
  23. Травневський сільський будинок культури
  24. Улянівський сільський клуб
  25. Щасливський сільський будинок культури
  26. Ялинівський сільський клуб
  27. Культурно-освітній центр «Толока»

ІV. Для збереження кадрового потенціалу закладів культури, у т.ч. отримання галузевої освіти, закріплення молодих спеціалістів у закладах культури було вжито наступні  заходи: з виплат   надбавок   працівникам  закладів у розмірі до 50% посадового окладу за високі досягнення у праці ; фінансування та здійснення поточних  ремонтів у закладах культури Попельнастівської ТГ, забезпечення закладів культури відповідною матеріально-технічною базою задля створення належних умов праці спеціалістів галузі.  

 V. Основні показники і заходи культурно-дозвіллєвої діяльності,  нові форми роботи

Основними завданнями відділу культури є реалізація державної політики в галузі культури і мистецтва.

З метою збереження і розвитку культури та мистецтва, сприяння розвитку духовності, зміцнення моральних цінностей відділом культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини здійснюються кроки щодо створення умов розвитку галузі. Першочерговими завданнями залишаються питання фінансування сфери, відродження, збереження і примноження фольклору, організація змістовного дозвілля молоді, підвищення фахового рівня клубних та бібліотечних працівників.

Протягом 2021 року працівниками галузі культури Попельнастівської ОТГ проводилися інформаційно-просвітницькі та мистецькі заходи, спрямовані на утвердження: патріотизму, героїзації захисників і захисниць України духовності і моральності, формування національної свідомості населення шляхом відзначення державних свят, знаменних та пам’ятних дат з історії України (урочистості з нагоди Дня Соборності України, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, відзначення Шевченківських свят, урочистості з нагоди завершення Другої Світової війни, Дня Пам’яті та Примирення, Дня Перемоги, Міжнародного дня захисту дітей, Дня Конституції України, Дня Державного прапора України,30 річчя  Дня Незалежності України, Дня Захисника України, Дня Гідності та Свободи, вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні та відзначення Дня Святого Миколая, новорічних та Різдвяних свят). 

На проведення зазначених заходів з бюджету Попельнастівської сільської ради виділено ….. грн.  За 2021 рік  

  • у клубних закладах культури Попельнастівської ТГ відбулись 1169 заходів які відвідали 39 396 відвідувачів. Зокрема: концертів аматорських колективів –  82 (10255 відвідувачів), культурно-освітніх та розважальних заходів  917 (21176 відвідувачів) ,  суспільно-політичних заходів 136  (4902 відвідувачів), вистави творів мистецтва 29 (2260 відвідувачів) вистави та концерти професійних колективів 5 (803 відвідувачів). 
  • у бібліотеках Попельнастівської ТГ в 2021 році проведено 517 заходів різного спрямування, які відвідали (в т. ч. переглянули онлайн) 82 853  відвідувачів.

         Найбільш значущими суспільно-політичними та культурно-дозвілевими заходами, які проведені   закладами культури  Попельнастівської ТГ в 2021 році є:

  • Урок Єднання До Дня Соборності України 22 січня  «Одна єдина - незалежна Україна».
  • 29 січня 2021 року відбувся  Поетичний онлайн марафон стійкості та патріотизму «В понурій темряві віків світити завжди будуть Крути» з нагоди вшанування пам’яті Героїв Крут 
  • 15 лютого 2021 року проведено   пам’ятний захід: зустріч -спомин «Це не твоя війна», присвячену річниці виводу радянських військ з Афганістану та Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Вшанування воїнів-ветеранів стало у Попельнастому вже багаторічною традицією. Тепер ця традиція поширюється на всю велику Попельнастівську громаду, на території якої нині проживає 18 воїнів-інтернаціоналістів. 
  • Постійно проходять,  на належному рівні,  патріотичні заходи «Сила нескорених» До вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні» до   вшанування пам’яті  захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет  та територіальну цілісність України «Герої не вмирають»
  • «Пам’ять жива» - пам’ятні заходи  до Дня Пам’яті та Примирення та Дня Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні 8-9 травня;  
  • В день  Української вишиванки  жителі громади  об’єдналися для відтворення епізоду орнаменту  вишиванки  - «Жива вишиванка»;
  • Урочистості  та концертні  програми до Дня Конституції України та Дня молоді -  28 червня «Ми це Україна»;
  • Протягом квітня - серпня 2021 року відповідно до плану відбулися культурно-масові, спортивні заходи, урочистості, концертні програми   з нагоди відзначення 30-ї річниці Незалежності України «Ім’я землі моєї – Україна»;

В рамках відзначення 30 - ї річниці Незалежності України відділом культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини в березні 2021 року в Попельнастівській громаді було оголошено конкурс «У пошуках літературних талантів».  24 серпня 2021 року було оголошено результати конкурсу та презентовано збірку поетичних творів учасників конкурсу: «Від краю до краю»   Всіх учасників нагороджено    грамотами , подарунками та збірками творів «Від краю до краю». 

Значна увага приділяється проведенню заходів з нагоди Дня Гідності та Свободи, Дня пам’яті жертв Голодоморів в Україні:

  •       «Революція Гідності – ми нація, що пам’ятає»;
  •      «Людської пам’яті мости» .

На високому рівні проведено низку соціокультурних заходів:

  • Святковий Концерт до Міжнародного Дня жінок та миру «Жінка- велична, ніжна, вічна».
  • Урочиста концертна програма- реквієм до Дня Перемоги українського народу над нацизмом у ІІ світовій війні 1939-1945 років «Відлуння тих далеких днів сльозою на очах бринить»
  • Святковий концерт до Дня матері «Матінко моя – зоре світова»
  • Урочистий Концерт до Дня Конституції України та Дня молоді « Своє майбутнє- зміну молоду, віншує щиро славна Україна»
  • Урочистий та  святковий концерт з нагоди Дня села Попельнасте «Під сонячними променями Попельнастого»
  • Урочистий концерт до Дня Незалежності України «Незалежна і єдина – будь навіки Україна!»
  • Святкова концертна програма  до Дня людей похилого віку «Мелодії золотої пори»
  • Урочистий концерт до Дня захисників та захисниць України та Дня Українського Козацтва «І слава і честь не вмре не загине»
  • Урочистий концерт до Дня працівників сільського господарства «Вам пісня і земне спасибі!»
  • Святковий Новорічний концерт «Час здійснення бажань»

З метою збереження, популяризації та гармонійного розвитку української культури та інших культур, народних та календарних свят систематично проводяться заходи по  розвитку, збереженню  національної культури, народних художніх промислів та ремесел. Стало традиційним проведення циклу християнсько-народознавчих та етнографічних заходів, різдвяних свят. Так в 2021 році в  закладах  культури Попельнастівської сільської ради, було проведено:

  1. Народознавча вітальня «Від Романа до Йордана»

  2. Вечорниці «Вечорниці в Катерини»

  3. Обрядове дійство «Андрію, Андрію на тебе коноплі сію»

  4. Святково-благодійна програма «Затамуйте люди подих – Миколай сьогодні ходить»

  5. Різдвяний вертеп «Різдво Коляда у віконце заглядає»

  6. Новорічні віншування - «Щедрий вечір Вам в господу»

  7. Свято Водохреща «Радуйтесь Йорданські води»

Цикл весняних свят:

  1. Свято зустрічі весни «Колодія вітаємо – весну зустрічаємо» 

  2. Музична великодня вітальня  «Великодні барви» -

Цикл літніх свят:

  1.  Обрядове дійство «Зелені свята в гості завітали»

  2.  Народознавче свято «На калину роса впала - в нас на річці Купала»

  3.  Недільні зустрічі «Покрова свята – захисти від біди».

     Започатковано та успішно відбулися творчі конкурси та фестивалі:

  • Конкурс розмовного жанру «Сузір’я талантів .
  • Конкурс  «У пошуках літературних талантів». 
  • Огляд - конкурс аматорських театральних колективів  Клубних закладів Попельнастівської ТГ« У променях театру» 
  • Огляд - конкурс аматорських хореографічних колективів  клубних закладів Попельнастівської ТГ «Містерія танцю» 
  • Вокальний фестиваль  аматорів та аматорських колективів клубних закладів Попельнастівської ТГ «Співоче поле»  -  диплом
  • Фестиваль дитячої та юнацької творчості  (Попельнастівської ТГ) «Зіронька моя»- грамоти 
  • Фестиваль народної творчості (Попельнастівська ТГ) «Під сонячними променями Попельнастого» грамота.

Жителі, громади  в цілому з великою повагою ставляться до народознавчих свят і охоче приймають у них участь. Задля популяризації народних промислів та ремесел проводяться виставки народних майстрів ужиткового мистецтва.

Начальник та  спеціалісти відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини, працівники закладів  культури Попельнастівської громади докладають максимум зусиль, щоб жителі громади не відчували браку в культурному обслуговуванні.

Завдяки  якісній, сучасній матеріально-технічній базі, якісному Інтернет забезпеченню  населених пунктів територіальної громади   онлайн - заходи   які презентували заклади культури  стали доступнішими масовому глядачу. 

Всі заходи сприяють патріотичному вихованню, формуванню суспільної моралі, задоволенню різнобічних запитів населення на культурні послуги. 

VI. Покращення матеріально-технічної бази закладів культури.

  • поточний ремонт частини приміщень будівель будинків культури з заміною дверей   на суму  56, 384 тис. грн ; 

  • поточний ремонт частини приміщень будівель бібліотеки на суму  138,523 тис. грн.

Протягом 2021 для закладів культури Попельнастівської сільської ради було придбано: меблів на суму  137,816 тис. грн; технічного та комп’ютерного обладнання на суму  34,100 тис. грн; музичних інструментів на суму 107,588 тис. грн. Всього придбано меблів, обладнання  та музичних інструментів для клубних  та бібліотечних закладів Попельнастівської сільської ради на суму 279,504  тис. грн.

 

Уточнена інформація юридичної адреси відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради.

Відділ культури

Юридична адреса, фактична адреса

Адреса веб-сайту

Електронна пошта

Мобільний телефон

Відділ культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської об’єднаної територіальної громади

28062 Кіровоградська область Олександрійський район с.Попельнасте вул. Соборна, будинок. 26

popelnastivska-gromada.gov.ua/

popelnaste.culture@ukr.net

+380671072926

+380671694151

Склад відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської ОТГ

 

Електронна пошта

Мобільний телефон

Ковальчук Михайло

Геннадійович 

Начальник відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини 

popelnaste.kulture@ukr.net

+380671072926

 

Шкуратько Наталія

Василівна

Спеціаліст І категорії  відділу культури туризму, молоді і спорту та культурної спадщини

 

 

 

poplnaste.culture@ukr.net

 

+380671694151

Бичко Аліна Віталіївна

спеціаліст відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини

poplnaste.culture@ukr.net

+380982566186

 

План роботи Відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської Об’єднаної територіальної громади додається  



Начальник відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради

М.Г. Ковальчук                                                     

м.п. 


Виконавець: спеціаліст І категорії Відділу культури, туризму, молоді і спорту та культурної спадщини Попельнастівської сільської ради

Н. В. Шкуратько