Чи можна вводити кілька вакцин одночасно?

  • 865

 

 

Чи можна вводити  кілька вакцин одночасно?

Одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних (тих, які захищають від кількох хвороб) – це нормальна світова практика. Віруси, що містяться у вакцинах, значно ослаблені й  не можуть перевантажити імунну систему. Дитина піддається значно більшому навантаженню на імунітет, коли хворіє на застуду або ангіну, ніж від вакцин.

Навіть якщо одночасно зробити щеплення проти 10 інфекційних захворювань, буде задіяно лише 0,1 % імунної системи. Основні переваги введення відразу кількох вакцин – це скорочення кількості відвідувань поліклініки, зростання ймовірності того, що рекомендовані щеплення будуть зроблені дітям з дотриманням графіка. Щеплення треба робити в різні ділянки тіла: наприклад, у праве та ліве плече, а малюкам — у праве та ліве стегно. Щеплення в сідницю не роблять!

Правила поєднання вакцин іабо анатоксинів для профілактики різних інфекційних хвороб в Україні визначені наказом МОЗ №595 від 16.09.2011 (зі змінами, внесеними наказом МОЗ №551 від 11 серпня 2014 року). 

 

За матеріалами МОЗ України