Вимоги до проведення масових (святкових) заходів

  • 56

 

З 19 грудня 2021 року розпочинаються зимові свята та проведення святкових заходів (відкриття ялинок, ярмарки, розважальні заходи для дітей тощо), що проходитимуть у період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) серед людей. Кіровоградська область має «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

У зв'язку з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує на дотриманні протиепідемічних заходів під час святкувань.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», постанови Головного державного санітарного лікаря України від 06 грудня 2021 року № 23 «Про затвердження протиепідемічних заходів під час проведення масових заходів (окрім спортивних) на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»:

проведення масових заходів можливо за умови наявності в усіх учасників (відвідувачів), крім осіб, які не досягли 18 років, та організаторів заходу документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19 (одною або двома дозами), негативний результат ПЛР-тестування або експрес-тесту, дійсний 72 години, або одужання від зазначеної хвороби, у разі проведення масових заходів у приміщеннях обов'язковим є наявність у працівників і відвідувачів засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс та рот,

на вході до приміщень або території місць проведення заходу розміщуються інформаційні матеріали щодо вакцинації від COVID-19, індивідуальних заходів профілактики та протидії поширення COVID-19,

при вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів та наноситься тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менш 1,5 метра,

проводиться температурний скринінг безконтактним методом усім працівникам, учасникам перед початком роботи при проведенні заходу. Особи, у яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до участі у заході,

при проведенні заходу в приміщеннях із стаціонарним розміщенням глядачів доцільно організувати односторонній рух в залах, розділивши окремі шляхи для входу та виходу, вживати заходів з недопущення скупчення відвідувачів,

забезпечити достатні інтервали між заходами для проведення прибирання, дезінфекції, провітрювання,

при урочистих відкриттях головної ялинки на центральних площах, при проведенні заходів просто неба із розміщенням учасників стоячи, територія заходу (урочистої промови, концертів) повинна бути огороджена з метою контролю наявності документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби. Рекомендуємо, щоби учасники та слухачі перебували в захисних масках або респіраторах, не створювали скупчення під час проходження заходу.

Харчування під час проведення заходів організовується закладами громадського харчування відповідно до підпунктів 11, 23 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 року № 1236, постанови Головного державного санітарного лікаря України від 06 жовтня 2021 року №13 «Про затвердження протиепідемічних заходів в закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Крім того, при проведенні святкових ярмарків на відкритому повітрі, відповідно до вимог Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 09 травня 2020 року № 17 необхідно організувати наступні протиепідемічні заходи:

 

визначити особу (згідно наказу організаторів заходу), яка буде здійснювати температурний скринінг усім суб’єктам підприємницької діяльності та їх працівникам, які будуть приймати участь у заходах,

особи, у яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до участі у заході,

встановити біотуалети, урни для збирання твердих побутових відходів,

всі учасники (суб’єкти підприємницької діяльності, їх працівники), які видають замовлення та здійснюють розрахунок повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (313),

у будиночках, де продаватимуть сувеніри, смаколики, прикраси та працюватимуть ресторатори забезпечити умови для миття рук, наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників. Використання багаторазових рушників заборонено,

забезпечити вологе прибирання поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (вітрини тощо) не рідше ніж кожні 2 години,

організувати централізований збір використаних 313, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами під час проведення заходу з подальшою утилізацією,

організувати місця для обробки рук відвідувачів,

тримати територію майданчика та приміщення, де проводиться захід у чистоті, своєчасно прибирати. 

Водночас, нагадуємо про адміністративну відповідальність за порушення протиепідемічних вимог під час карантину згідно статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення як організаторів, так і учасників святкування.