В Кіровоградській області знову підозра на ботулізм

  • 394

 

 

У вересні поточного року у 22-річної жительки м. Знам’янка був зареєстрований випадок підозри на ботулізм. Зі скаргами на погіршення самопочуття до інфекційного відділення КНП «Знам’янська міська лікарня» жінка звернулася 1 вересня, а ознаки хвороби, як з’ясувалося, відчула на декілька днів раніше. На підставі анамнезу та загальної клінічної картини був запідозрений ботулізм, для підтвердження діагнозу біоматеріал направили на лабораторне дослідження, а пацієнтці надали первинну медичну допомогу.

Виникнення захворювання потерпіла пов’язує із вживанням риби, придбаної протягом 21-23 серпня в торговельному закладі, а саме: копчений хребет лосося, в’ялений та сушений лящ. Фахівці Держпродспоживслужби області оперативно здійснили перевірку закладу торгівлі в м. Знам’янка. Перевірялися зокрема умови реалізації рибної продукції, з’ясовувалися постачальники та виробники. Розслідування випадку підозри на ботулізм триває. До того ж в області вже був зареєстрований один випадок ботулізму в м. Знам’янка, пов’язаний зі споживанням рибної продукції. 

За 8 місяців 2021 року в Україні від ботулізму постраждало 57 осіб               (в 2020 – 50 осіб). 7 постраждалих, на жаль, померли внаслідок захворювання. Більшу частину випадків ботулізму пов’язують із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція) та рибних продуктів, які були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі.

Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулотоксин у 375 000 разів сильніший від отрути гримучої змії!

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Щоб вберегтися від ботулізму виконуйте наступні рекомендації:

при домашньому консервуванні дотримуйтеся всіх правил гігієни;

дотримуйтесь чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);

не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, томущо складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;

при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, додавайте за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізуйте банки і кришки;

при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;

не вживайте «бомбажні» консерви;

не купуйте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад!

 

 

Олександрійсько-Приютівське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області