Прес-реліз про роботу сімейних лікарів

  • 2119

Фото без опису

 

 

Майже 746 тис. жителів Кіровоградської області уклали декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Українці звертаються до свого лікаря при раптових чи хронічних захворюваннях, телефонують при підозрі на коронавірус та тримають з ним зв’язок під час лікування вдома.

Розкажіть, будь-ласка, які послуги доступні пацієнту, який має декларацію з лікарем?


Сьогодні сімейний лікар та лікарка в Україні – ключова фігура в охороні здоров’я. На первинному огляді вони вирішують більшість медичних проблем, а вже за необхідності направляють до вузьких спеціалістів.

Пацієнт, що подав декларацію про обслуговування у лікаря первинної ланки, може отримати безоплатно:

консультацію, обстеження та лікування при раптових чи хронічних захворюваннях;

ефективну профілактику широкого спектру захворювань;

електронний рецепт на “Доступні ліки”;

електронне направлення для лікування або обстеження на вторинному рівні;

консультацію при підозрі на коронавірус, а також постійний зв’язок під час лікування вдома;

ведення неускладненої вагітності;

паліативну допомогу;

вакцинацію;

лабораторні обстеження (загальні аналізи крові та сечі, визначення рівня глюкози і холестерину);

медичні довідки; швидкі тести на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити, тестування на COVID-19.

 

За потреби проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії закладу, або до надавача цієї послуги, з яким заклад має відповідний договір про співпрацю. Це може бути лабораторія як комунального, так і приватного закладу. Вакуумну пробірку (вакутайнер) для аналізу крові, рукавички, спиртову серветку/вату/спирт, шприц, контейнер для збору сечі пацієнт НЕ МАЄ приносити або оплачувати додатково. Їх наявність забезпечує заклад первинної медичної допомоги. Якщо лікар вважає доцільним проведення цих лабораторних досліджень, треба запитати в нього, де можна отримати контейнер для збору сечі - у нього на прийомі, в кабінеті забору аналізів чи в лабораторії, що здійснить це дослідження за його направленням.

У разі необхідності проведення швидких тестів на віруси, вагітність, глюкозу крові та тропоніни їх можна пройти або безпосередньо на прийомі у лікаря, або в маніпуляційному кабінеті закладу. Кожна установа цей процес організовує по-своєму. Але незмінним залишається те, що всі витратні матеріали входять до вартості послуг Первинної медичної допомоги, які оплачує за договором Національна служба здоров'я України закладу-партнеру.

 

Один з ключових акцентів в Програмі медичних гарантій – наближення медичної допомоги до пацієнта. Що нового з’явилося в цьому році у роботі  сімейних лікарів?

 

У цьому році лікарі первинної ланки можуть супроводжувати пацієнтів з туберкульозом. Для тих хворих, які вже не виділяють бактерію туберкульозу і не можуть нікого заразити, передбачене амбулаторне лікування на первинному рівні. Для цього у Програмі медичних гарантій з’явився новий пакет - «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Це наближує послугу до пацієнтів і забезпечує безперервність лікування. Адже після завершення лікування в стаціонарі пацієнти матимуть змогу лікуватися під наглядом свого лікаря в більш комфортних умовах.

Також на первинній ланці пацієнти можуть отримувати послуги за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ». Тобто препарати антиретровірусної терапії пацієнт може отримати у свого сімейного лікаря. І перебувати безпосередньо під його наглядом. Лікарі первинної ланки розширили коло фахівців, які можуть виконувати всі необхідні заходи, пов’язані з виявленням та супроводом осіб з ВІЛ.

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік запроваджено комплексний підхід  до забезпечення допомоги вагітним жінками та виокремлено новий пакет «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Тепер жінки можуть обирати, у кого спостерігатися: у свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. Місце проживання чи прописки не має значення. У закладах, які мають договір на цей пакет, вагітні отримують консультації, аналізи, інструментальні обстеження, у т.ч. УЗД, ЕКГ та інші дослідження відповідно до потреб пацієнток, без будь-яких доплат та благодійних внесків.

 

Чи може лікар відмовити у підписанні декларації?

Лікар не може відмовити у підписанні декларації через хронічні захворювання пацієнта, його вік, стать, соціальний статус, матеріальне становище, зареєстроване місце проживання. Наказ МОЗУ № 503  визначає, що лікар може відмовитись підписувати декларацію з пацієнтом, якщо у лікаря уже є оптимальна кількість декларацій. Для терапевта - це 2000 декларацій,  сімейного лікаря - 1800, педіатра - 900.

Згідно з цим наказом, лікар первинної медичної допомоги (ПМД) може відмовитись від подальшого ведення пацієнта, якщо той не виконує медичних приписів або правил внутрішнього трудового розпорядку надавача ПМД. Але лише за умови, що це не загрожуватиме життю пацієнта і здоров’ю населення.

Пацієнт або його законний представник має право змінити лікаря, який надає первинну медичну допомогу, шляхом подання нової декларації іншому лікарю.


Сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали понад 31 мільйон українців. Це 75% населення країни. 23 807 лікарів первинної ланки працюють за договором з НСЗУ і укладають декларації з пацієнтами. З них 15 583 - це сімейні лікарі. А також 3 453 - терапевта та 4 896 педіатрів. Лікарі первинної ланки можуть обирати, де їм зручно працювати - у сімейній комунальній амбулаторії, у приватному закладі чи відкрити свій кабінет і стати лікарем-ФОП. Обрати лікаря первинної медичної допомоги можна за допомогою дашборду Національної служби здоров‘я України. Тут знаходиться перелік усіх закладів надання первинної медичної допомоги, які мають договір з НСЗУ та усіх лікарів первинки – педіатрів, терапевтів та сімейних лікарів. Щоб дізнатись, чи може певний лікар набирати нових пацієнтів, потрібно подивитись на позначки щодо досягнутого ліміту декларацій біля кожного прізвища лікаря. Якщо навпроти прізвища стоїть галочка, то лікар уже набрав оптимальну кількість пацієнтів. Якщо стрілочка вгору, – то ще ні. 

Пацієнт, маючи право вільно обирати лікаря, зважає на якість медичної допомоги, додаткові сервіси та ставлення до себе. А зростання кількості приватних закладів та лікарів-ФОП стимулює конкуренцію і змушує медзаклади покращувати якість надання послуг. Тож пацієнторієнтований та сімейноорієнтований підхід вже працює на первинній ланці.

 

Як пацієнт може дізнатися, що його сімейний лікар звільнився?

Центри первинної медичної допомоги мають інформувати пацієнтів про звільнення тих лікарів, з якими вони уклали декларації. Така інформація повинна бути розміщена безпосередньо у центрі ПМД, в доступному для пацієнтів місці. Якщо заклад має власну веб-сторінку, інформація про сімейних лікарів має бути розміщення на веб-сайті; також медзаклади можуть індивідуально повідомляти пацієнтів телефоном чи в інший спосіб, визначений пацієнтами. 

Які заклади нашій області мають договори з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги? Яку оплату вони отримують?

На сьогодні в Кіровоградській області договори з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги мають 44 закладів, серед яких 32 комунальної власності, 2 приватних та 10 лікарі - ФОП, на загальну суму 361 млн 598 тис гривень.

Тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги становить 651 гривню на рік за одного пацієнта з декларацією.

До тарифу застосовуються коригувальні коефіцієнти залежно від віку пацієнта. Зокрема, Національна служба здоров’я України заплатить закладам або лікарю-ФОП:
- за одного маленького пацієнта з декларацією віком від 0 до 5 років - 1606 гривень на рік;

- за одну дитину від  6 до 17 років з декларацією  - 883 гривні;

- за пацієнта від 18 до 39 років та від 40 до 64 років - 401 та 481 гривні на рік відповідно; 
- за одного пацієнта понад 65 років - 802 гривні на рік.

У 2021 році для первинної ланки запроваджені індикатори якості, які стосуються досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень. Оцінка досягнення індикаторів рівня вакцинації проводитиметься раз на три місяці. Оплата за результатами здійснення такої оцінки розпочинається з 1 вересня 2021 року. Обсяг доплати становитиме 5% обсягу фактичних оплат, проведених у відповідні три місяці. Це додаткові кошти, які заклад може отримати як плюс до капітаційної ставки.

Завдяки трансформації медичної галузі вдалося покращити умови праці лікарів первинної ланки. Сімейні лікарі, педіатри та терапевти зараз можуть отримувати гідну оплату праці. Первинна ланка медичної допомоги почала працювати за новою системою фінансування і підписувати договори з Національною службою здоров’я України у липні 2018 року. Впродовж цього періоду зарплати сімейних лікарів зростали. І у 2020 році середньомісячні витрати на оплату праці сімейного лікаря склали 15 700 грн.

 

Східний міжрегіональний департамент Нацслужби здоров’я України (Дніпропетровська обл., Донецька обл., Запорізька обл., Кіровоградська обл., Луганська обл.):

(098) 041 13 45