Вірусні гепатити не є вироком! Звертайтесь за ефективним лікуванням!

  • 1662

Фото без опису

 

Отримати безкоштовне лікування гепатиту В і С можна на базі …… (назва лікарні), попередньо звернувшись на консультацію до лікаря щопонеділка/-вівторка/-середи ( і т.д. обрати необхідне і зазначити конкретний день) о 08:00-10:00 (вказати графік роботи спеціаліста) у кабінеті № …..(вказати номер кабінету, номер поверху).

Дізнатись більш детальну інформацію можна за номерами телефонів: ……… та ………… (якщо є можливість отримати консультацію у реєстратурі/ приймальні або безпосередньо у кабінеті лікаря).

Наразі у …..  ( вказати назву закладу) наявні препарати, закуплені за кошти  державного бюджету. А саме для лікування  вірусного гепатиту С:

  • Софосбувір+даклатасвір;

  • Софосбувір/велпатасвір;

  • Софосбувір/ледіпасвір;  

  • Омбітасвір/паритапревір/ритонавір+ дасабувір

(обираєте схеми наявні в закладі і якщо знаєте кількості можете вказати. Інструмент залишків дозволяє швидко перевезти кількість таблеток в кількість схем. Це виглядає ось так:

 Фото без опису)

Для лікування вірусного  гепатиту В у закладі доступні :

  • Ентекавір;

  • Тенофовір;

  • Пегінтреферон.

Запрошуємо громадян України, які потребують лікування (незалежно від місця прописки  та того чи заключено у Вас декларацію з сімейним лікарем) на безкоштовне лікування вірусного гепатиту С. 

Більш детальну інформацію про наявність препаратів для лікування вірусних гепатитів в межах регіону чи в розрізі України, можете отримати за посиланням: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/monitoring-nayavnosti-preparativ-dlya-likuvannya-vgs-i-vgv-dlya-doroslikh-i-ditey

 

Варіант 2

 

Безкоштовне лікування вірусних гепатитів – доступне!

 …….(Назва ЗОЗ).

????Запрошуємо на безкоштовне лікування вірусного гепатиту С (HCV) (незалежно від місця проживання та прописки) з використанням сучасних препаратів прямої дії ( схеми лікування препаратами за діючими речовинами: софосбувір+даклатасвір/ софосбувір/велпатасвір, софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким близько 95% пацієнтів повністтю виліковуються!

????Звернувшись до закладу, Ви, отримаєте консультацію лікаря, медичний супровід та препарати для лікування. 

????Консультацію можна отримати у ….. (зазнаєте кабінет або корпус де можна отримати) щопонеділка/-вівторка/-середи (вкажіть коли) о 08:00-10:00 (вкажіть час о котрій).

????Більш детальну інформацію можна дізнатись за номерами телефонів : …….. та ………. (якщо є можливість отримати консультацію у реєстратурі/ приймальні або безпосередньо у кабінеті лікаря).

Про інструмент наявно препаратів в регіоні

За оціночними даними 3,6% населення України хворі на гепатит С, ще 1,5% —  на гепатит В. Обидва віруси можуть спричинити як гостру, так і хронічну інфекцію. Окрім того, у значної кількості осіб із хронічною інфекцією розвивається цироз або рак печінки. 

Водночас ефективне лікування існує. В Україні наразі доступне безкоштовне лікування вірусних гепатитів, препаратами закупленими за кошти державного бюджету. Щорічно відповідно до потреб визначених регіонами закупаються препарати необхідні для лікування пацієнтів із вірусними гепатитами.  Окрім того, лікування вірусних гепатитів серед груп підвищеного ризику регулярно підтримується міжнародними партнерами та українськими фундаціями.

Із 2019 року Україна взяла на себе зобов’язання до 2030 року вилікувати 90% пацієнтів із вірусним гепатитом С та охопити лікуванням від вірусного гепатиту В 40% тих, хто потребує лікування, затвердивши розпорядження КМУ № 1415-р від 27 листопада 2019 року «Державну стратегію у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року».

Як не дивно позитивно на доступ до лікування вірусних гепатитів вплинув COVID-19. До 2020 року в більшості регіонів було визначено лише один-два заклади охорони здоров’я вторинної або третинної ланки, до якого розподілялись ліки і в яких безпосередньо здійснювалось лікування пацієнтів із вірусними гепатитами. 18 з 25 ЗОЗ, визначені як профільні щодо лікування ВГ у 2020 році були визначені лікарнями, що приймають хворих на COVID-19, у зв’язку із чим набір пацієнтів у більшості ЗОЗ на певний час або повністю зупинився або значно сповільнились його темпи. Тому Міністерством охорони здоров’я України було прийнято рішення децентралізувати надання послуг і значно розширити кількість лікувальних закладів, які прийматимуть і лікуватимуть пацієнтів з вірусними гепатитами. 

Відповідно до Стандартів лікування вірусних гепатитів, гепатит С у більшості пацієнтів може лікуватися не тільки лікарями-інфекціоністами або лікарями-гастроентерологами, а й лікарями-терапевтами, лікарями загальної практики — сімейної медицини, що значно спрошує маршрут пацієнтів для отримання лікування. 

Попри те наразі спостерігається тенденція зменшення звернень пацієнтів з метою отримання лікування. Важко виокремити єдину причину зниження звернень. Хоча лікування є вкрай важливим для попередження поширення гепатиту. Люди часто навіть не підозрюють про наявність у себе гепатиту і передають хворобу іншим. 

На вирішення цієї проблеми організацією Texty.org.ua спільно з Центром громадського здоров’я МОЗ України у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» реалізується проект  «Моніторинг наявності препаратів для лікування ВГС та ВГВ для дорослих та дітей». Проектом запропоновано візуалізацію на основі наборів відкритих даних щодо наявності в тому чи іншому закладі охорони здоров’я залишків препаратів для лікування вірусних гепатитів, оприлюднених на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Дані кожної лікарні оновлюються щомісячно.  

Візуалізація охоплює період з грудня 2020 року по обласних та районних лікарнях. Представлена в вигляді карти України із можливістю фільтрувати дані в регіональному розрізі та знаходиться на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України. 

 

Фото без опису

З часом кількість районних лікарень, відображених у візуалізації, зростатиме та змінюватиме географію точок доступу до отримання безоплатного лікування, відповідно до залучення нових закладів охорони здоров’я.

Завдяки візуалізації даних громадяни можуть дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях і, відповідно, стати на облік та отримати ці препарати за потреби. Дані про наявність медичних препаратів дають громадськості змогу контролювати використання коштів державного бюджету та запобігають низці корупційних ризиків. Зокрема, унеможливлюють відмову пацієнтам в отриманні безкоштовного лікування.

В свою чергу, державні адміністрації областей отримали доступ до зведеної інформації або даних щодо окремого закладу охорони здоров’я, що значно спростило роботу щодо обліку лікарських препаратів та дозволить ефективніше прогнозувати їх використання та контролювати перерозподіл препаратів в межах області - забезпечивши їх наявність у кожній лікарні.

Візуалізація підвищить ефективність фармацевтичного менеджменту на рівні окремих лікарень і регіонів. Це дозволить краще піклуватися про здоров’я людей та зберегти більше життів.

Отримати інформацію про Інструмент, заклади охорони здоров’я та залишки препаратів можна за посиланням:  https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/monitoring-nayavnosti-preparativ-dlya-likuvannya-vgs-i-vgv-dlya-doroslikh-i-ditey або перейшовши на сторінку за QR-кодом
Фото без опису

Пости про гепатит

Варіант 1 про вірус

????Вірусний гепатит С - це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту С (HCV); вірус може спричиняти як гостру, так і хронічну інфекцію.

Фото без описуОсновні факти про гепатит С:

??Інфікування вірусом гепатиту С відбувається внаслідок контакту з інфікованою кров’ю (зазвичай достатньо незначної кількості зараженої крові щоб інфікуватися) під час вживання наркотиків ін’єкційно, здійснення небезпечних ін’єкцій та інвазивних медичних маніпуляцій, переливання крові та її компонентів.

??У значної кількості осіб із хронічною інфекцією розвивається цироз або рак печінки.

??Майже 399 000 людей в світі помирає щороку від ВГС, переважно від цирозу та гепатоцелюлярної карциноми.

??У осіб із хронічною інфекцією ВГС ризик розвитку цирозу печінки протягом 20 років становить 15–30%.

??Існує ефективне лікування за допомогою сучасних препаратів прямої противірусної дії , що дозволяє вилікувати більше 95% людей з інфекцією гепатиту С.

??Наразі не існує вакцини від ВГC.

??Гостра інфекція ВГС зазвичай має безсимптомний перебіг.

??Близько 15–45% інфікованих осіб спонтанно позбавляються вірусу протягом шести місяців після інфікування без будь-якого лікування. У решти розвивається хронічна інфекція ВГС.

??Антитіла, що виявляються в організмі інфікованої людини, не захищають від повторного інфікування вірусом гепатиту С (це означає, що Ви можете інфікуватися повторно, навіть отримавши якісне лікування).

????Вірусний гепатит B — інфекція, що вражає печінку та може спричинити як гостре, так і хронічне захворювання.

Фото без описуОсновні факти про гепатит В:

??Вірус передається в результаті контакту з кров’ю або іншими рідинами інфікованої людини.

??В світі майже 686 000 людей помирає щороку від інфекції гепатиту В, зокрема цирозу та раку печінки, що розвиваються внаслідок хронічної інфекції гепатиту В.

??Вірус гепатиту В може виживати поза межами людського організму щонайменше сім днів та залишатися високовірулентним протягом цього періоду.

??Інкубаційний період (період від моменту інфікування до перших клінічних проявів) триває в середньому 75 днів, але може варіювати від 30 до 180 днів.

?? Інфікування вірусом гепатиту В можна попередити за допомогою сучасної, безпечної та ефективної вакцини.

Варіант 2 про вірус про шляхи інфікування та скринінг 

????Вірусний гепатит С –  це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту С (HCV); вірус може спричиняти як гостру, так і хронічну інфекцію.

Наразі виявлено, що основним шляхом передачі вірусу гепатиту С є кров:

???? під час вживання наркотиків ін’єкційно (спільне використання засобів для ін’єкцій);

???? унаслідок повторного застосування або недостатньої стерилізації обладнання у медичних закладах;

???? під час переливання неперевіреної крові та її компонентів.

Можливе передавання ВГС 

????‍??‍????‍???? ????‍??‍????‍???? статевим шляхом та 

 ????‍????‍???? вертикально (від інфікованої матері дитині). 

Однак такі випадки фіксують нечасто: ризик передавання від інфікованої матері до дитини, яка не має ВІЛ, становить близько 5%, а статевий шлях інфікування в гетеросексуальних парах зустрічається ще рідше.

? ВГС не передається через грудне молоко, харчові продукти, воду, під час безпечних контактів (обійми, поцілунки, спільне вживання харчових продуктів та напоїв).

????Вірусний гепатит B — інфекція, що вражає печінку та може спричинити як гостре, так і хронічне захворювання. Шляхи інфікування:

???? горизонтальний — через контакт з інфікованою кров’ю та іншими рідинами організму (слина, менструальні, вагінальні виділення, сім’яна рідина);

????‍????‍???? вертикальний — від інфікованої матері до дитини під час пологів;

????‍??‍????‍???? ????‍??‍????‍???? статевий;

????унаслідок спільного використання голок, лез для гоління, зубних щіток, інструментів для манікюру тощо;

????‍????????‍????хірургічні втручання;

????стоматологічні маніпуляції;

????татуювання, пірсинг, шрамування та інші процедури, що пов’язані із пошкодженням шкіри та можливою кровотечею.

Отже ми радимо, зробити експрес-тест на виявлення гепатиту С і В хоча б раз у житті всім громадянам України (це доступно, звернувшись за консультацією до сімейного лікаря, із яким у Вас підписана декларація).

?? Рекомендуємо посилити увагу до здоров’я та проходити скринінг на вірусні гепатити щороку наступним категоріям населення: 

  • секс-робітники;

  • чоловіки, які мають сексуальні стосунки з чоловіками;

  • особи, які споживали/споживають наркотики ін’єкційним та/або інтраназальним шляхом (через вдихання наркотику носом);

  • особи, які коли-небудь проходили процедуру гемодіалізу або на момент звернення безпосередньо перебувають на гемодіалізі;

  • особи, які отримували донорську кров та/або її компоненти;

  • медичні працівники, діяльність яких передбачає здійснення процедур із ризиком інфікування, наприклад інвазійних, та/або контакт із біологічними рідинами, що можуть містити зразки вірусу (хірурги, травматологи, акушери-гінекологи, лаборанти, маніпуляційні медсестри тощо, а також працівники служб надзвичайних ситуацій/правоохоронних органів у разі поранення гострими інструментами чи потрапляння на слизові оболонки крові, що потенційно може містити вірус ВГC);

  • особи, які мають клінічні ознаки ВГС (цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, підвищені показники функцій печінки нез’ясованої етіології, відхилення в органах шлунково-кишкового тракту, виявлені за результатами ультразвукового дослідження, або захворювання, що часто супроводжують ВГС як позапечінкові прояви);

  • люди, які живуть з ВІЛ;

  • особи, які перебували в установах виконання покарань;

  • особи, які мають татуювання, пірсинг;

  • особи, які отримували медичну чи стоматологічну допомогу в умовах, за яких немає певності в дотриманні заходів з інфекційного контролю.

Більше інформації про вірусні гепатити Ви можете знайти за посиланням:  https://phc.org.ua/kontr

ol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti