Як діяти пасічнику, якщо сталося отруєння бджіл

  • 1281

 

Якщо пасічник хоче відшкодувати заподіяні йому збитки, то він повинен діяти швидко й оперативно. Це в його ж інтересах. Адже через 3-4 дні слідів отрутохімікатів у відібраному матеріалі вже можна не знайти.

Терміново звернутись до органів місцевої влади чи місцевого самоврядування (голови районної державної адміністрації, сільського чи  селищного голови) офіційно з письмовою заявою про отруєння бджіл з проханням про створення комісії.   

Після створення письмовим розпорядженням комісія оглядає пасіки, виявляє причини загибелі бджіл, ймовірних підозрюваних винних у цьому осіб, оцінює розміри збитків.

Набула чинності “Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин” затвердженна Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338

Ця Інструкція встановлює основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім'ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл.

Встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин

Обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за  заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюються постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл (далі - Комісія).

До складу Комісії входять:

     Голова Комісії - представник органу місцевого самоврядування за місцем розташуванням пасіки,

  • представник органу місцевого самоврядування, адміністративні межі якого знаходяться ближче ніж за 10 кілометрів від пасіки, яку обстежує Комісія;

  • представник територіального органу Держпродспоживслужби;

представник територіального органу Національної поліції України. Дані особи можуть бути залучені в якості свідків у суді.

  • Результати обстеження Комісії фіксуються в Акті встановлення факту отруєння бджіл (далі - Акт), який заповнюється членом Комісії

  • Рекомендації щодо визначення шкоди, заподіяної власнику пасіки, у тому числі недоотриманого прибутку (переведення в медові одиниці), згідно з додатком 2 до Інструкції додаються до цього Акта та є його невід'ємною частиною.

  • Акт складається головою Комісії державною мовою в чотирьох примірниках та підписується членами Комісії.

  • Відбираються проби бджіл (мертвих і живих), зразки оброблених рослин та грунт.

Відібрані зразки упаковуються, опломбовуються та передаються власнику пасіки для доставки в лабораторію. До відібраних зразків додається супровідний лис.

Слід з’ясувати, чи були попереджені пасічники не пізніше ніж за 3 дні.

Комісійно відбирати проби. Методичні рекомендації щодо правильності відбору надають фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби. Обов’язковою умовою має бути акт відбору та відбір контрольних зразків.

Для дослідження в акредитованій лабораторії відбирають проби бджіл (400 - 500мертвих, можна частково живих), 200 г свіжозібраного меду або незапечатаний мед у стільниках, пергу в сотах. Проби відбирають від 10% сімей з характерними ознаками отруєння, а також 100 - 200 г зеленої маси з ділянки, відвідуваної бджолами, проби землі.

  • Головне управлінняДержпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує направляти зазначені зразки разом з супровідною, актом відбору до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ, вул. Донецька, 30, тел.: 044-243-37-54 та 044-243-37-55);

  • Української лабораторії якості і безпеки агропромислового комплексу при НУБіП України (м. Київ, вул. Героїв оборони, 15 тел.: 044-526-45-02 та 044-527-89-43);

  • Інституту токсикології ім. Ведмідя, (м. Київ, вул. Герої оборони, 6, тел.: 044-526-97-00 та 044-526-96-45).

Термін доставки проб не повинен перевищувати 1 - 2 доби. При цьому слід вказувати у супровідних документах діючу речовину.

 

Акт комісії та експертний висновок – це основні документи для розгляду в суді.

Якщо ж висновком експертизи буде доведено причинний зв'язок між обробкою поля та загибеллю бджіл, слід вживати наступних заходів:

Маючи акти і дані лабораторних досліджень, що підтверджують факт отруєння, визначають отруту, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків.

Якщо відповідач не погоджується на добровільне відшкодування збитків, передати справу до суду.

Для цього необхідно:

Подати позовну заяву до суду, до якої слід додати копії:

Розпорядження сільського голови про створення комісії;

Акти комісії;

Результати лабораторного дослідження;

Довідку з сільської ради (можна товариства пасічників) про те, скільки бджолиних сімей ви маєте на своїй пасіці;

Довідку про вартість бджолосімей на день отруєння (видається товариством пасічників);

Список свідків та експертів.

Оскільки колективних заяв суд не приймає, позовну заяву в суд треба подати кожному пасічнику в індивідуальному порядку.

Тільки за рішенням суду можна притягнути того чи іншого фермера, який не дбає про довкілля, до відповідальності та відшкодувати заподіяні ним збитки.

 

В разі виявлення загибелі бджіл повідомляти

Олександрійсько-Приютівське управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Кіровоградській області

за тел. 099 925 94 20, та

Олександрійську районну державну лікарню ветеринарної медицини

за тел. 050 742 01 28

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександрійського-Приютывського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області