Як запобігти забрудненню колодязної води

  • 1078

 

Якість води визначається з якого джерела вона використовується. На відміну від поверхневих (річки), підземні води мають більшу захищеність від наслідків господарської діяльності, але за умови їх глибокого залягання (не менше 100 метрів) та наявності захисних водонепроникних пластів. Але найчастіше для питних потреб населення Олександрійського району використовує воду із власних колодязів (свердловин), які живляться ґрунтовими водами. Однак, ґрунтові води відносяться до категорії незахищених і можуть бути забруднені хімічними та біологічними агентами. 

Розміщення колодязів (свердловин) на територіях приватних домоволодінь та невеликі площі земельних ділянок стають на заваді створенню необхідної зони їх санітарної охорони. І тому, часто поряд з джерелами водопостачання знаходяться господарські споруди для тварин, вигреби, гнойові купи, городи, поля. Тож, в питну воду можуть потрапити різні токсичні речовини: пестициди, нітрати, нітрити, іони важких металів, сполуки фосфору і сірки. Значну небезпеку становлять інфекційні хвороби бактеріальної природи, оскільки через питну воду можуть передаватися такі кишкові інфекцiї, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, паратифи, а також бруцельоз, лептоспіроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія. Загалом, на сьогодні відомо близько 100 хвороб, які можуть передаватися через неякісну питну воду.

Щоб запобігти забрудненню підземних вод при експлуатації джерел водопостачання, необхідно додержуватись основних правил при облаштуванні та обладнанні колодязів:

  • місце обладнання колодязю повинно розташовуватись вище по рельєфу місцевості, на відстані не менше ніж 20 м (для індивідуальних колодязів) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод, це місце не повинно заболочуватись або затоплюватись;

  • стіни колодязів повинні бути водонепроникними. Навколо верхньої частини стін колодязю  необхідно робити «глиняний замок» (глибиною 2м, шириною 1м) або бетонувати (асфальтувати). Для захисту колодязю від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючи канави, які відводять стоки від колодязю;

  • наземна частина колодязя, призначена для захисту від забруднення, влаштовується не менше як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс; 

  • біля колодязю повинна бути огорожа (радіусом не менше 2м) з хвірткою. Слід влаштовувати підставку для відра;

  • необхідно щорічно проводити поточний ремонт та чищення колодязя. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олександрійсько-Приютівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендує дотримуватись норм санітарного законодавства при облаштуванні, утриманні та використанні нецентралізованих джерел водопостачання, що визначені ДСанПІіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимог до води питної, призначеної для споживання людиною».

Будьте здорові !!!