ПРОГРАМА ПІДТРИМКИ ВИПУСКНИКА ІНТЕРНАТУ ТА ДИТИНИ З РОДИНИ СЖО «УСПІШНИЙ СТАРТ»

  • 730

Фото без опису

 

Чому випускники інтернатних закладів потребують особливої уваги? Після виходу з інтернату для 16-18 річних молодих людей починається один із найважчих періодів їхнього життя. Це перехід від звичного, регламентованого, відносно безтурботного і практично закритого життя в інтернаті до реального життя, в якому вони мають самостійно приймати рішення та нести за них відповідальність, бути готовими протистояти негативному впливу, розв’язувати побутові проблеми.     Вихованці інтернатних закладів відчувають невпевненість у своїх можливостях, вони не знають, що їх чекає завтра.

   В перший рік після виходу з інтернату випускники стикаються з проблемами, пов’язаними з отриманням житла, пошуком роботи, плануванням бюджету, медичним обслуговуванням, організацією побуту, харчування і вільного часу, взаємодією з соціумом тощо.

   Таким чином, без підтримки батьків чи досвідченого дорослого, без життєво необхідних навичок та знань, без особистого досвіду нормального життя в сім’ї, ці діти мають дуже маленький шанс для подальшого повноцінного життя та успішної самореалізації.

Своєчасна допомога!

   Наш 15-річний досвід взаємодії з випускниками говорить про важливість своєчасної підтримки в перший рік їх входження в самостійне життя. Це полегшує молодим людям соціальну адаптацію та дозволяє повноцінно інтегруватися у суспільство, сприяє розвитку почуття відповідальності за власне життя.

   Однією з ефективних форм допомоги випускнику є програма «Успішний старт». Програма "Успішний старт" передбачає підтримку конкретного випускника щонайменше протягом першого року навчання або протягом навчання. Індивідуальний план підтримки може включати:

? Інформаційну та організаційну підтримку під час вступу до навчального закладу;

? Стипендіальну підтримку тих, хто навчається (від 500 грн/міс.) Цільове використання: продукти, канц. товари, транспортні витрати, матеріали для практичних занять в навчальному закладі;

? Підтримку необхідними речами та матеріалами, «Набір випускника»;

? Допомогу з облаштуванням в гуртожитку, пошуком житла;

? Тренінгові навчання/курси;

? Допомогу з підробітком/стажуванням/працевлаштуванням;

? Медичний огляд та лікування дитини. Безкоштовно провести діагностику та отримати медичну консультацію можна в рамках проєкту detdom.info «Право на здоров’я»;

? Залучення спеціалістів до роботи з випускником щодо вирішення життєвих та психологічних проблем (юрист, психотерапевт);

Умови надання стипендіальної та іншої підтримки для учасників програми:

80 % відвідування занять; задовільний рівень оцінок, поведінки та інших завдань в училищі; підробіток у вільний час; відвідування (або онлайн зустріч) 1 раз на місяць офісу detdom.info (планування, обговорення, практичні корисні вправи з планування бюджету, комунікації тощо).

   Використання стипендіальної підтримки буде під контролем координатора detdom.info та старших друзів (волонтерів)/ соціальних працівників/ соціальних педагогів.

   Для ефективного виконання випускником індивідуального плану необхідна підтримка Старшого друга (ментор-наставник) - в рамках проєкту detdom.info «Мій друг». Старший друг — це людина, яка готова взаємодіяти з підлітком, координувати виконання індивідуального плану переходу до самостійного життя, допомагати молодій людині повірити у власні сили та мотивувати її досягнути більшого.

   Старший друг може надавати комплексну підтримку випускнику або зосередити увагу на одному з перерахованих варіантів допомоги (в залежності від своїх можливостей).

   Команда detdom.info супроводжує Старшого друга, допомагає у вирішенні питань, які виникають у процесі взаємодії з випускником, бере участь у залученні необхідних ресурсів для забезпечення потреб дитини.

Контактна особа: координатор проєкту «Підтримай випускника інтернату» Альона Шередеко 050 416 06 13, www.detdom.info