НА ПОРОЗІ ВЕСНИ: ПОРАДИ ГОРОДНИКАМ

  • 562

    Розпочинається сезон масової реалізації насіння овочевих, баштанних та пряно-ароматичних культур, кормових коренеплодів, а також насіння квітів та лікарських рослин. Однак під час вибору варто розуміти, що гарна картинка на пакетику не гарантує якість його вмісту і в продажу зустрічається чимало неякісного насіння. Придбавши такий посівний матеріал, господарі ризикують не тільки майбутнім урожаєм і красою клумб, а й здоров’ям свого саду та городу. Адже з неякісним насінням у грунт можуть потрапити різні хвороби рослин та бур’яни, позбутися яких буде непросто.

  Щоб ваш час, сили та гроші не були витрачені даремно, радимо дослухатись до наступних порад:

- заздалегідь визначиться з сортами, а саме з їх придатністю для вирощування в кліматичних умовах, у яких планується проводити посів. Оскільки сорт, що дає чудові врожаї в одній кліматичній зоні, може не порадувати результатами в іншій. В Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2021 рік (далі – реєстр), розміщена інформація про включення сорту до реєстру та рекомендовані зони вирощування. Доступ до реєстру – вільний;

- не купуйте насіння невідомого походження. Обирайте виробника, що дорожить своєю репутацією та добре зарекомендував себе на ринку насіння;

- відмовтеся від придбання насіння на стихійних ринках. Найчастіше саме в таких місцях зустрічається неякісне насіння та підробки. Купуйте насіння в спеціалізованих магазинах.

 Як же зорієнтуватися серед різноманітності яскравих упаковок, на що саме необхідно звернути увагу?

Насамперед пакет з насінням повинен бути з міцного якісного паперу з охайною склейкою та чітким текстом. Пам’ятайте, що якість насіння не залежить від яскравості картинки чи вишуканості назви на упаковці.

   Насторожити має відсутність на пакеті інформації про країну-виробника насіння, фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу, г або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування). Усі ці показники зазвичай наносять типографським методом, а ось номер насіннєвої партії, дата фасування наносяться на спожиткову тару тільки методом ручного штампування. Звертаємо увагу, що усі написи на етикетках та упаковках здійснюються відповідно до вимог статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (25.04.2019 №2704-VIII).

 Також, слід пересвідчитися у наявності в продавця супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партій насіння, - довідок про сортові та посівні якості насіння (додаток И) відповідно до ДСТУ 6006:2008. Супровідні документи повинні зберігатися за місцем здійснення торгівлі та надаватися споживачеві на його вимогу.

 Рекомендуємо зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбане насіння та упаковки з-під використаного насіння (важливо при розкритті упаковки не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії). Маючи їх, можна пред’явити претензії до продавця в разі придбання неякісного насіння.

  Дотримуючись таких нехитрих правил ви завжди зможете обрати якісне насіння, мати щедрі врожаї та красу на клумбах.

  У разі виникнення запитань щодо порушеної теми звертайтеся за консультацією до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефоном: (0522) 32 26 38. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 113.