Директор Культурно-освітнього центру "Толока", Валерій Жванко, прийняв участь у робочій нараді

  • 468


"Символічно, що саме напередодні дня народження відомого славіста і філософа Дмитра Чижевського, відбулася робоча нарада щодо створення музею його імені на базі колишньої районної бібліотеки. В основі обговорення лежала концепція майбутнього музею: яким має постати меморіальний комплекс, щоби поєднати в собі атмосферу початку ХХ ст., детальний портрет такої відомої особистості як Дмитро Чижевський, сучасні цифрові технології і при цьому зацікавити відвідувачів, дати їм можливість доторкнутися до експонатів, зробити їх не глядачами, а учасниками експозиції.

У ході зустрічі, яка пройшла в читальному залі центральної бібліотеки, лунали думки різних фахівців та краєзнавців, які пропонували своє бачення і варіанти створення будинку Дмитра Чижевського, його наповнення, облаштування як самого музею, так і території навколо нього.

Взявши слово, заступник міського голови Ірина Чемерис подякувала присутнім за те, що вони підтримали ініціативу влади створити музей та готові ділитися своїми напрацюваннями і досвідом. «Дуже важливо не просто відтворити атмосферу того часу, а дати відчути дух Дмитра Чижевського. Але без людей, які безпосередньо займалися дослідженням його біографії та вивчали його праці, це буде нереально. Тому я вдячна нашим сьогоднішнім експертам, а саме: Ларисі Гайді, Ірині Валявко та Валерію Жванку, які стануть амбасадорами проєкту та його інформаційними спікерами» – підкреслила Ірина Чемерис.

За результатами обговорення присутні вирішили спрямувати свою роботу в трьох напрямках:

– оформити споруду як архітектурну пам’ятку місцевого значення, для чого вирішили звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики України з відповідними документами;

– розпочати реконструкцію самого будинку, де мешкала родина Чижевських і тривалий час була районна бібліотека. Задля цього розглядатимуться шляхи можливого фінансування, залучення бюджетів різних рівнів, грантів та інших коштів, що дозволяє чинне законодавство;

– зайнятися матеріальним та інформаційним наповненням музею. Мова йде про пошук і підбір експонатів, що належали Дмитру Чижевському чи його родині, співпраця з закордонними науковими центрами, зокрема, такими, що розташовані в Гельденберзі та Галле (Німеччина), де зберігається багато оригінальних листів та інших речей українського славіста.

У найближчому часі планується створити робочу групу з розробки концепції музею та наглядову раду, до якої передбачається залучати українських та європейських експертів, серед яких такі відомі імена, як Лариса Гайда, Ірина Валявко, Олександр Чуднов, Інна Голубович, Володимир Янсен та ін."

Детальніша інформація за посиланням: http://olexrada.gov.ua/category/news