ПАМ'ЯТКА БЕЗПЕЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ.

  • 836

Фото без опису

 

ПАМ'ЯТКА

БЕЗПЕЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ

 

У зв’язку з початком весняних польових робіт з метою забезпечення оптимальних умов життєдіяльності людини та охорони навколишнього середовища при використанні пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин, Олександрійсько-Приютівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу на наступне.

Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку хвороби рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.

Завчасно, але не менше ніж за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки суб’єкти підприємницької діяльності повинні сповіщати голів сільських, селищних міських рад, ОТГ, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів.

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10.00) і вечірні години (18.00-22.00) при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10?С. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.

Згідно пункту 5.26 ДСП 382-96 заборонено проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби із шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших земель, які розташовані ближче:

  • 5 км від міста постійного розташування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших);
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо.), сади, виноградники та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Згідно статті 20 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», порушення вимог законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації, органи місцевого самоврядування попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Разом з тим, необхідно враховувати, що відповідно до статті 13 вищевказаного закону, кожна пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади.

Неповідомлення (приховування) або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, а також порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл, є порушенням законодавства та відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництво» тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

Олександрійсько-Приютівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області