Держпродспоживслужба інформує

  • 75

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції

 

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції, у результаті яких постраждало 36 людей, із них 35 діти.

Так, у Пустомитівському районі Львівської області захворіло 4 дитини. Трьох із них — вихованців дитячого садка — госпіталізували з перебігом хвороби середньої важкості.1 дитина захворіла вдома. Під час епідемічного обстеження було лабораторно обстежено 7 працівників дитячого садка. Джерело збудника інфекції та причина спалаху встановлюється.

На Одещині у м. Чорноморськ унаслідок спалаху захворіли 24 людини: 23 вихованці дитячого садка та 1 працівник установи. У 7 дітей стан був середньої важкості, 2 дитини та 1 дорослий госпіталізовані. У 23 захворілих діагноз підтверджено лабораторно — виявлено бактерії роду сальмонела. Основна причина спалаху — порушення технології приготування їжі на харчоблоці та санітарних правил у дитячому закладі.

Лабораторно обстежено 179 контактних осіб та працівників закладу. За результатами лабораторного обстеження у 2 працівників також виявлено бактерії роду сальмонела.

У м. Кропивницький на гостру кишкову інфекцію захворіли 8 дітей, з них 7 учнів 2-4 класів КЗ «НВО Природничо-економіко-правовий ліцей – спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №8 – позашкільний центр Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» та одна дитина дошкільного віку із родини одного з хворих учнів. Усі лікуються амбулаторно, у 2 дітей стан середньої важкості.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» в школі проведено епідеміологічне розслідування із лабораторними методами досліджень. Бактеріологічно обстежені працівники харчоблоку школи, досліджені проби питної води, харчових продуктів та змиви. За результатами проведених досліджень збудники кишкових інфекцій у змивах та пробах харчових продуктів не виявлені, досліджені проби питної води відповідають вимогам ДСанПІН 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками. При бактеріологічному дослідженні матеріалу від 4-х захворілих дітей та одного з працівників харчоблоку КЗ «НВО Природничо-економіко-правовий ліцей – спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 8 – позашкільний центр Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» виділено Staphylococcus aureus, що ймовірно і став причиною харчових токсикоінфекцій.

Нагадаємо, гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря. 

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління

ГУ ДПСС в Кіровоградській області