Африканська чума свеней це реальна загроза

  • 465
Африканська чума свиней це реальна загроза!!! Африканська чума свиней — найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Єдина можливість припинення міграції збудника захворювання — повне знищення всього поголів’я свиней в епіцентрі інфекції. Хворих свиней і тих, які контактували з хворими тваринами, забивають безкровним методом, трупи свиней спалюють. Відповідно це призводить до непомірних збитків для сільгосппідприємств. Найбільший можливий ризик занесення збудника африканської чуми свиней на територію району пов'язаний з міграцією диких кабанів, які є носіями захворювання. Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; заморожування консервує вірус. За повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спалахи, які реєструвались в Україні, а саме: в 2012 році 1 випадок, 2014 – 16 випадків, 2015 – 40 випадків, 2016 – 91 випадок, 2017 – 163 випадків; 2018 – 145 випадків; 2019 -53 і за 6 місяців 2020 зареєстровано - 12 випадків. Насамперед, що необхідно знати власникам свиней, керівникам свиногосподарств щоб не допустити виникнення, розповсюдження, захворювання на африканську чуму свиней . Усі господарства незалежно від форми власності повинні дотримуватись вимог закритого режиму роботи, а саме: - вхід на територію господарства сторонніх осіб, а також в’їзду транспортного засобу, який не пов'язаний з господарством - забороняється; - вхід у виробничу зону лише через ветсанпропускник і через постійно діючий дезбар’єр; - обов’язкове карантинування свиней під контролем спеціаліста ветеринарної медицини при будь-якому міжгосподарському переміщенні; - забороняється виходити в спецодязі та спецвзутті за межами господарства; - при вході в приміщення де утримуються свині облаштувати дезкилимок; - забезпечити обслуговуючий персонал спецодягом та спецвзуттям не менше двох комплектів; - не території ферми не утримувати собак, котів та виключити птицю; - виключити використання кормів тваринного походження без термічної обробки для годівлі свиней; - не купувати живих свиней в місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, які підтверджують благополуччя місця вивозу свиней і наявність вакцинацій; - забій свиней проводити тільки на спеціалізованих бойнях та не допускати подвірного забою тварин. В разі виявлення перших ознак захворювання, або раптової загибелі свиней (як диких так і домашніх) негайно повідомляти спеціаліста державної служби ветеринарної медицини, який обслуговує відповідний населений пункт. Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області