Профілактика вірусних гепатитів В і С

  • 123

 

Фото без опису

За оцінками ВООЗ у світі пів мільярда людей хронічно інфіковані гепатитом В або С. У 58% випадках вірус призводить до цирозу а у 78 % - до раку печінки. 

Гепатит – це запалення печінки, яке у більшості випадків має вірусну природу. Найбільшу небезпеку для людини становлять гепатити С і В. За поширеністю вони займають перші місця.

Гепатити В і С головним чином передаються через кров та рідини організму (слина, вагінальні виділення, сім’яна рідина, менструація). Тому шляхами передавання вірусу є незахищені сексуальні контакти, хірургічні втручання, стоматологічні процедури, використання нестерильного інструменту для татуювання, пірсингу та вживання ін’єкційних наркотиків. Дитина може отримати гепатит В від інфікованої матері під час пологів.

Основою попередження вірусного гепатиту В є вакцинація. Щеплення проводять новонародженим дітям у перший день життя. Наступні дози - згідно календаря щеплень МОЗ вакцинуватись можуть і дорослі.

Обов’язковою умовою лікування гепатиту В є постійний нагляд лікарів. Гепатит В не виліковується до кінця. Але успішна по життєва терапія запобігає розвитку церозу та онкологічних захворювань.

Рекомендовано пройти курс щеплень людям із груп ризику:

  • - медичним працівникам, які мають постійний контакт із біологічними матеріалами;
  • - людям , які вживають ін’єкційні наркотики;
  • - людям , які живуть із ВІЛ;
  • - хворим, які переребуваюь на гемодіалізі;
  • - особам, які часто змінюють сексуальних партнерів, а також які живуть статевим життям з інфікованим партнером.

На жаль, наразі не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:

  • - застосування бар’єрних контрацептивів;
  • - користування засобами разового та      індивідуального призначення; 
  • - користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри,фартухи тощо);
  • - користування стерильними інструментами багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, інструмент для пірсингу та татуажу, тощо ) .

Захворіти на гепатит може кожен, не залежно від віку, статі та способу життя. Тому за перших ознак гепатиту будь якого виду варто звернутися по допомогу і не гаяти час на лікування.

Дбайте про себе і рідних. Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання – звертайтесь до лікаря.

Будьте здорові!

Відділ державного нагляду за дотримання санітарного законодавства Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області